Airco maakt steden warmer

Het gebruik van airconditioning in steden kan de omgevingstemperatuur ‘s nachts met meer dan 1 graad Celsius doen stijgen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek in het Journal of Geophysical Research.

Jerryang (CC BY-NC-ND.0)

 

In de zomer draait de airco vaak op volle toeren om binnenruimtes af te koelen. Ironisch genoeg blijken de toestellen tegelijk een merkbare invloed te hebben op de nachtelijke buitentemperatuur in steden. Uit onderzoek van de Arizona State University blijkt dat die met meer dan 1 graad Celsius kan stijgen door airco-gebruik.

Hitte-eiland

De onderzoekers simuleerden het effect van airconditioners in vier verschillende scenario’s. Zelfs bij de meest conservatieve instellingen bleek de airco de nachtelijke temperatuur te doen stijgen met 0,25 tot 0,5 graden Celsius. In een meer realistische simulatie steeg het temperatuurverschil tot meer dan 1 graad, en bij intensief gebruik zelfs tot 1,5 graden.

De onderzoekers wijzen erop dat airconditioning dus een belangrijke bijdrage levert aan het zogenaamde hitte-eilandeffect, waarbij steden merkbaar hogere temperaturen vertonen dan het platteland. Ze pleiten ervoor om oplossingen te zoeken voor de restwarmte van toestellen, bijvoorbeeld om water op te warmen of te koken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.