Aantal eremoorden in Pakistan neemt toe

Het aantal eremoorden in Pakistan neemt toe. Gemiddeld worden elke dag drie mensen, vooral vrouwen, door familieleden vermoord om de eer van de familie te wreken. 

  • Khalid Mahmood (CC BY-SA 3.0) Khalid Mahmood (CC BY-SA 3.0)

In amper negen jaar is het aantal eremoorden in Pakistan bijna verdubbeld. Volgens de Human Rights Commission of Pakistan (HRCP), een onafhankelijke mensenrechtenorganisatie, kwamen in 2007 636 mensen om door eremoorden, vorig jaar waren dat er al 1184.

Vooral vrouwen zijn het slachtoffer. Van de 1184 doden vorig jaar waren er 1096 vrouwen. In 2014 stierven 1005 vrouwen en in 2013 869 vrouwen als gevolg van eremoorden.

Gruwelijker moorden

Meestal worden de slachtoffers gedood door hun man of ex-man, om de eer van de familie te wreken.

Veel eremoorden worden niet aangegeven, dus het werkelijke cijfer ligt wellicht hoger, zegt de HRCP.

Niet alleen het aantal, ook de gruwelijkheid van de moorden neemt toe, zeggen mensenrechtenactivisten.

Eind mei overleed een lerares die in brand was gestoken door een menigte. Haar familie had geweigerd haar te laten trouwen met de zoon van een schooldirecteur, haar vroegere baas.

Een week later stak een vrouw in Lahore haar dochter in brand omdat die niet had ingestemd met het huwelijk dat zij had gearrangeerd maar was getrouwd met een man die ze zelf had gekozen.

De daders worden zelden gestraft. Volgens de Pakistaanse wetgeving kan de familie van het slachtoffer de dader onder bepaalde voorwaarden vrij krijgen.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.