Maart 2008

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine maart 2008.

Uitstoot van wagens moet omlaag van Europa
De autolobby staat op de rem
De Europese Unie wil dat auto’s minder CO2 uitstoten. Aangezien de auto-industrie haar vrijwillige CO2-engagementen niet nakomt, is de EU van plan de constructeurs verplichtingen op te leggen. Maar dat is buiten de macht van de autolobby gerekend. Wie houdt bij nieuwe Europese wetten de pen vast?

China: De Lange Mars naar Betere Arbeidsvoorwaarden
De Chinese regering probeert met wetten de positie van de werknemers te verbeteren en zo sociale strijd binnen de perken te houden. Maar er is verzet.

Cuba na Castro: Mag de nieuwe generatie het roer overnemen?
Het zijn spannende tijden voor Cuba. Op 24 februari is het pas gekozen parlement samengekomen om te stemmen over de nieuwe leiding van de revolutie. Uiterlijk tegen 5 maart moeten de namen van de nieuwe partijleiding bekend zijn. Die procedure is een vijfjaarlijkse traditie maar het bijzondere dit keer is dat opperste leider Fidel Castro wellicht plaats zal maken voor zijn opvolger.

Burenruzie: Egypte onder vuur
Caïro ligt langs alle kanten onder vuur. Israël, Hamas en Fatah twisten met Egypte over de bewaking van de grens met de Gazastrook. De VS hebben flink gesnoeid in het hulpbudget voor Egypte en in eigen land groeit de oppositie.

Interview met minister Charles Michel
Volgens minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) moeten ngo’s hun werking beter afstemmen op het regeringsbeleid. En de overheid zelf, die kan maar best doen wat ze heeft beloofd. Daarmee verwijst Michel naar de ambitie om binnen twee jaar 0,7 procent van het bnp aan ontwikkelingssamenwerking te besteden. Michel lijkt te beseffen dat dat onhaalbaar is maar wil het nog niet met zo veel woorden zeggen.

Essay van Fatima Mernissi
Fatima Mernissi is de wereldwijd gelauwerde auteur van boeken als Het verboden dakterras en De Europese harem. In haar nieuwe boek Sheherazades weblog doet Mernissi enthousiast verslag over de nieuwe burgerbewegingen, autonome vrouwen en vooral de kracht van de hedendaagse communicatietechnologie in Marokko. MO* brengt bij wijze van voorpublicatie een ingekorte versie van het hoofdstuk Kosmoburgers in de aanval.

Fotoreportage uit Badakhshan: het andere Afghanistan
De verwoestende oorlogen van de voorbije dertig jaar hebben ervoor gezorgd dat de wereld een heel eenzijdig beeld heeft van Afghanistan. Blauwe boerka’s, gebaarde Pashtun-mannen en verwoeste steden worden alleen aangevuld met stoere Navo-militairen. Pieter-Jan De Pue trok de bergen in en toont een veel diverser land, zonder in optimistische exotiek te vervallen.

Landbouwexpert Rudy Rabbinge: ‘Goed bestuur begint bij voedselzekerheid’
De Nederlandse landbouwexpert Rudy Rabbinge maakt –op uitdrukkelijk verzoek van Kofi Annan– deel uit van de Afrikaanse organisatie Alliance for a Green Revolution in Africa. MO* had een openhartig gesprek met deze invloedrijke voedselexpert over de absurditeit van honger en de falende internationale samenwerking. ‘Binnen tien jaar moet de voedselproductie in Afrika verdubbeld zijn.’

Libanese legende Marcel Khalifé: ‘De noot is belangrijker dan het woord’
Met zijn unieke mix van woede en poëzie is Marcel Khalifé een van de populairste muzikanten van het Midden-Oosten. De Libanese zanger-luitspeler komt eind februari naar België voor een reeks concerten. MO* ging alvast een voorproefje nemen in Londen en wist de legendarische muzikant te strikken voor een gesprek.

Bevolkingscrisis in Rusland: Het lege land
Als Dmitri Medvedev op 2 maart tot president van Rusland verkozen wordt, staat hij voor een enorme demografische uitdaging. Het grootste land ter wereld telt vandaag nog maar 142 miljoen inwoners, zes miljoen minder dan vijftien jaar geleden. Als die trend zich voortzet, kunnen de economische groei en nationale veiligheid in het gedrang komen. Kristof Clerix trok naar St. Petersburg, thuisstad van Poetin en Medvedev, en ging op zoek naar de oorzaken en oplossingen van de bevolkingscrisis.

“Nieuwe” Belgen over de staatshervorming: een allochtone octopus
De Belgische politiek wordt al driekwart jaar beheerst door de staatshervorming. Opvallend afwezig in de debatten over de toekomst van België was de stem van allochtone medeburgers. Hoe denken zij over regionalisering, taalkwesties en identiteit? MO* kwam het te weten via een biechtstoeprocedure waarin elf goedgeplaatste allochtonen hun mening gaven.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.