Freelance journalist
Judit
Neurink
MO*medewerkers

Judit Neurink (1957) is journalist en auteur. Na jaren als Midden-Oostenredacteur voor Trouw woonde ze van 2008 tot 2019 in de Koerdische Regio van Irak, waar ze een mediacentrum opzette (en vijf jaar leidde) om Iraakse journalisten te trainen. De laatste jaren was ze daar als correspondent actief voor onder andere Trouw, De Standaard, NOS, VRT en internationale media.

Irak laat haar niet los, en nu bericht ze over het land vanuit Athene, voor Nederlandse en Belgische media (zoals MO*) en internationale websites.

Ze schreef acht boeken, die alle een relatie hebben met het Midden-Oosten, waaronder drie over de islamitische groep IS. Twee daarvan, De vrouwen van het kalifaat en Vrouwen overleven IS, schetsen een beeld van vrouwenlevens in IS-gebied. In haar roman De Joodse Bruid brengt ze het vergeten Joodse verleden van Irak weer tot leven. Begin 2020 verscheen haar boek over haar vijftien jaar verslaggeving over Irak: Geweld is nooit ver weg. De meeste van haar boeken zijn vertaald in het Engels, een aantal ook in het Koerdisch, Arabisch en Farsi.

alle artikels van Judit Neurink