Zweedse journalisten vrijgelaten in Ethiopië

De Zweedse journalist Martin Schibbye en fotograaf Johan Persson zouden volgens een officiële vertegenwoordiger van de Ethiopische overheid samen met ongeveer 2.000 andere gevangenen vrijgelaten worden. In 2011 werden ze veroordeeld tot elf jaar cel in Ethiopië. Ze werden ervan verdacht hulp te leveren aan een rebellengroep in ballingschap.

  • Kontinent Johan Persson (l) en Martin Schibbye (r) Kontinent

Schibbye en Persson werden gearresteerd nadat ze in juli vanuit buurland Somalië de grens hadden overgestoken samen met rebellen van het Ogaden National Liberation Front (ONLF). Ze wilden in Ogaden een reportage maken over de Zweedse oliemaatschappij Lundin Petroleum. Aan de grens kwam het echter tot een vuurgevecht tussen de rebellen en soldaten van het Ethiopisch leger. Verschillende rebellen werden gedood en de twee Zweedse journalisten geraakten gewond. De zaak leidde tot discussies over de vrijheid van journalistiek in de Ogaden regio. Enkele maanden later kwam het tot een proces. MO* bracht in oktober 2011 verslag uit vanop dit proces.

De Ethiopische Eerste Minister Meles Zanawi stierf in augustus, maar volgens de vertegenwoordiger had hij de vrijlating van de twee journalisten nog goedgekeurd voor hij het ziekenhuis in ging. Ongeveer 2.000 gevangenen zouden vrijgelaten worden. Ethiopië verleent traditioneel gratie aan een aantal gevangenen naar aanleiding van het Ethiopisch nieuwjaar dat dit jaar op dinsdag 11 september valt. Schibbye en Persson zouden hier dus bijhoren.

De advocaat van de journalisten, Thomas Olsson, blijft voorzichtig. ‘Dit zijn hoopvolle signalen, maar ik wil niet speculeren over wat er de komende dagen zal gebeuren.’ De Zweedse overheid heeft nog niet gereageerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.