Zuid-Korea waarschuwt noorden voor rakettest

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft het regime in Noord-Korea zondag (1 maart) gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van een geplande rakettentest. Zuid-Korea zal zijn humanitaire hulp aan het hongerende land verder opschorten terwijl er voor langere tijd ook niets in huis zal komen van investeringen en economische samenwerking.
Noord-Korea heeft vorige week dinsdag plannen bekend gemaakt om een telecommunicatiesatelliet in een baan om de aarde te schieten. De technologie die daarvoor nodig is, kan ook gebruikt worden in langeafstandsraketten. Zuid-Korea vreest zelfs dat het om een gewone rakettest gaat. Waarnemers nemen aan dat het regime met de lancering meer tegemoetkomingen probeert af te dwingen van het Westen, al geloven experts niet dat Noord-Korea al over de technologie beschikt om een kleine atoomkop te maken die op een raket kan worden gemonteerd.
Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten zijn beducht voor de kernwapens die Noord-Korea heeft of kan aanmaken – het land voerde in 2006 een kernproef uit. Ook de nucleaire installaties die gebruikt kunnen worden voor de aanmaak van kernwapens, werden door het Noord-Koreaanse regime al met succes als onderhandelingstroef uitgespeeld.

Geen Zuid-Koreaanse hulp meer 


Maar de Zuid-Koreaanse president Lee probeert daar een einde aan te maken. Hij heeft de Zuid-Koreaanse leveringen van voedsel en brandstof stopgezet die de verarmde inwoners van het buurland moesten helpen. De hulp wordt pas hervat als er vooruitgang wordt geboekt bij het stopzetten van de gevaarlijk geachte atoomprogramma’s in Noord-Korea. Noord-Korea zegt dat het die programma’s heeft opgeschort, maar laat geen verificatie daarvan toe.
Ook op economisch vlak lijkt Noord-Korea heel wat te winnen te hebben bij een andere koers. Zuid-Koreaanse ondernemers staan te popelen om te investeren in Noord-Korea. Ze vinden hun fabrieken in China stilaan te duur en klagen over een overmaat aan regulering. Andere bedrijven willen de interessante Noord-Koreaanse grondstoffenvoorraden exploiteren.
“Wat Noord-Korea beschermt zijn geen kernwapens en raketten, maar wel samenwerking met het zuiden en met andere landen”, verklaarde president Lee zondag. Als Pyongyang afziet van zijn kernprogramma’s, kan het volgens Lee snel weer worden opgenomen in de internationale gemeenschap.
Een agressievere toon sloeg vorige week de Zuid-Koreaanse minister Lee Sang-Hee aan. “We zijn klaar terug te vuren als Noord-Korea ons aanvalt”, verklaarde die nadat Pyongyang de lancering van de satelliet had aangekondigd. Experts geloven dat de lancering de positie van hardliners in Seoel en Washington zou versterken die de militaire slagkracht van Zuid-Korea willen vergroten.

Spanningen


De relaties tussen Noord- en Zuid-Korea waren het afgelopen jaar al duidelijk verslechterd. Pyongyang heeft een aantal vredesverdragen met Zuid-Korea opgezegd. De conservatieve regering van Lee, die in februari vorig jaar aan de macht kwam, heeft een einde gemaakt aan de meeste officiële contacten met het buurland. Ook de internationale onderhandelingen over het Noord-Koreaanse atoomprogramma, waaraan de VS, China, Rusland, Japan en Zuid-Korea deelnamen, zijn vastgelopen. De stroom van Zuid-Koreaanse toeristen de voorbije jaren het noorden bezochten, is opgedroogd omdat Pyongyang geen Zuid-Koreanen meer op zijn grondgebied toelaat.
Iedereen dreigt slechter te worden van de aangekondigde lancering van de satelliet. Van de 23 miljoen Noord-Koreanen is een derde afhankelijk van internationale hulp. Zuid-Korea kijkt aan tegen een recessie die alleen maar erger gemaakt kan worden door de oplopende spanningen. Sommige investeerders hebben al aangekondigd zich te willen terugtrekken wegens de onzekere situatie.
Intussen zijn vandaag op vraag van Noord-Korea vandaag wel onderhandelingen gestart met de VN om de gespannen situatie in het grensgebied te ontmijnen. Noord-Korea heeft de Amerikaanse troepen in Zuid-Korea gevraagd hun “provocaties” in de bufferzone te staken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.