Zuid-Amerika zet Kyoto-tijdperk in met zondvloed

Ongewoon hevige regenval heeft in Colombia, Guyana en Venezuela de voorbije weken meer dan 80 slachtoffers gemaakt. Een honderdtal mensen is nog vermist. Milieuorganisaties leggen een verband met de opwarming van de aarde.


De zondvloed in het noorden van Zuid-Amerika heeft ongeveer 100.000 gezinnen dakloos gemaakt, het merendeel daarvan in Guyana. Bruggen en wegen zijn beschadigd en tienduizenden hectaren landbouwgrond zijn voorlopig onbruikbaar.

De regen wordt veroorzaakt door zware atmosferische depressies - een zeldzaam verschijnsel buiten het regenseizoen van mei tot oktober. Mathematisch is het onmogelijk te bewijzen dat dit hondenweer het gevolg is van klimaatverandering, zegt Diego Díaz, de voorzitter van de Venezolaanse milieuorganisatie Vitalis. We hebben altijd depressies meegemaakt buiten het regenseizoen. Maar de toename ervan kan wel eens een reactie van onze planeet zijn op de stijgende temperaturen.

In het noorden van Venezuela begon het de tweede week van februari te regenen. In Caracas plensde op 8 februari 84,7 liter per vierkante meter neer, een record voor de afgelopen 50 jaar. Die dag alleen al kwamen minstens 14 mensen om. Zeven van de 24 regio’s van Venezuela kregen te kampen met het noodweer. Duizenden mensen moesten hun huizen verlaten. Op het grootste kerkhof van Caracas legde de regen tientallen doodskisten bloot. Scholen en universiteiten gingen een hele week dicht.

In Colombia werden drie deelstaten zwaar getroffen. In Santander en Norte de Santander vernielden overstromingen en aardverschuivingen een 5000-tal huizen In Tolima raakten 1.150 gezinnen dakloos. Volgens Constanza Martínez werden in 12 regio’s waarschuwingen uitgevaardigd - rivieren kunnen er plots aanzwellen en buiten hun oevers treden. Op verscheidene plaatsen in Colombia is tot 128 liter water per vierkante meter gevallen, meer dan het dubbele van de hoeveelheid die als gevaarlijk geldt.

In Guyana stierven in januari 25 mensen na extreme regenval. Die zorgde voor de grootste overstromingen uit de recente geschiedenis van het land. Minstens 90.000 gezinnen werden door het noodweer en de gevolgen ervan getroffen. Volgens de VN staan de huizen van 100.000 mensen nog altijd onder water. De meeste dodelijke slachtoffers komen op rekening van de ziekte van Weil, een infectie die wordt overgedragen via besmet water. Het onweer vernielde ook tien procent van de rijstvelden in de kuststreek. Misschien doen de overstromingen uiteindelijk de helft van de rijstoogst mislukken. De Verenigde Naties proberen drie miljoen dollar bijeen te krijgen voor noodhulp aan het arme land.

Morgen (16 februari) treedt het Protocol van Kyoto in werking, een internationaal verdrag dat de uitstoot van broeikasgassen moet verminderen. De stijgende concentratie van die gassen in de atmosfeer wordt verantwoordelijk geacht voor de langzame opwarming van de aarde. Die temperatuurstijging zou onder meer leiden tot meer en hevigere stormen en veranderende neerslagpatronen.(PD)




Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.