Zuid-Afrika helpt slachtoffers vloedgolf

Zuid-Afrika is geen rijk land, maar het levert wel een bijdrage aan de internationale hulp voor de slachtoffers van de tsunami.


Op de internationale donorconferentie in de Indonesische hoofdstad Jakarta heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, 750 miljoen euro onmiddellijke steun gevraagd. Alle kleine beetjes helpen, denkt Zuid-Afrika. Een speciale uitzending van de Zuid-Afrikaanse televisie leverde 75.000 euro op. Een actie van een veelgelezen krant 63.000 euro. Van de Zuid-Afrikaanse hulporganisatie Gift of the Givers zijn er al hulpgoederen ter waarde van 750.000 euro naar Sri Lanka gestuurd en staan er vliegtuigen klaar voor Indonesië en Somalië.

De Zuid-Afrikaanse regering blijft niet achter. Een ministeriële delegatie met onder anderen minister van Gezondheid, Manto Tshabalala-Msimang, en haar collega van Water, Buyelwa Sonjica, is op rondreis in het rampgebied. We willen er zeker van zijn dat onze hulpgoederen goed terechtkomen, zei de leider van de delegatie, de minister van Lokale Besturen, Sydney Mufamadi.

Zuid-Afrika ontving vragen tot hulp van Thailand, Sri Lanka en de Malediven. Maar Pretoria maakt ook middelen vrij voor de Afrikaanse landen die getroffen zijn. Kenia en Tanzania zijn bij de landen die slachtoffers van de tsunami op hun strand noteerden.

Maar het is vooral Somalië, met tweehonderd doden en 50.000 daklozen, dat het zwaarst getroffen is. Volgens het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties is tien miljoen euro nodig om hongersnood in het door een burgeroorlog getroffen land tegen te gaan. Maar door de precaire veiligheidssituatie en vernielde bruggen en wegen kon het VN-agentschap maar 270 ton voedsel tot bij 15.000 Somaliërs brengen. (BL/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.