Zonne-energie voor 33 miljoen mensen in Afrika en Azië

De Mauritiaanse zonne-energieleverancier ToughStuff, kondigt aan 33 miljoen mensen in Afrika en Azië toegang te verschaffen tot goedkope zonne-energie. Het plan kadert in een initiatief, gesteund door de Verenigde Naties, om de armoede in de gebieden te bestrijden.

  • Verenigde Naties Vooral in de zuidelijke landen is de zon als energiebron ideaal Verenigde Naties

Tegen 2016 zal zonne-energieleverancier ToughStuff betaalbare, duurzame zonnepanelen en zonnecelpakketten aanbieden in tien Afrikaanse en vier Aziatische landen. Het bedrijf richt zich tot de arme bevolking in Burundi, Ivoorkust, Congo, Ethiopië, Malawi, Mali, Mozambique, Zuid-Soedan, Zambia en Zimbabwe in Afrika en de Zuid-Aziatische landen Bangladesh, India, Pakistan en Nepal.

ToughStuff zal daarbij beroep doen op een netwerk van lokale ondernemers die opgeleid zijn in het verkopen, verhuren en toegankelijk maken van betaalbare energie.

Duurzaam actieplan

De aankondiging van de Mauritiaanse leverancier kadert in het mondiale initiatief, “Business Call to Action” (BCtA). Dat wordt ondersteund door het Ontwikkelingsprogramma van de VN (UNDP) en moet de private sector aanmoedigen om zich in te zetten voor de bestrijding van armoede. Het engagement van ToughStuff wordt alvast goed onthaald door Susan Chaffin, programmaleider van BCtA.

In september vorig jaar startte Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, nog met het initiatief “Duurzame energie voor iedereen.” Ook dat moet de private sector warm maken voor een doeltreffend, toegankelijk en duurzaam energiebeheer. Zo wil Ban Ki-moon bijvoorbeeld het aandeel in duurzame energie tegen 2030 verdubbeld zien.

Belgische initiatieven

Bert Bernolet, oprichter en bestuurder van Solar Zonder Grenzen, moedigt dergelijke projecten alleen maar aan. De organisatie wil de bevolking in ontwikkelingslanden een minimum aan elektriciteit bieden en plaatst zonnepanelen voor openbare gebouwen, zoals ziekenhuizen en scholen.

Aangezien zonne-energie goedkoper is dan bijvoorbeeld olielampen, kan het inderdaad ook de armoede bestrijden, vertelt Bernolet. Toch vindt hij het belangrijk dat de energievoorziening niet zomaar gratis is, want dan heeft het weinig waarde voor de bevolking. ‘Bovendien zijn de inkomsten nodig om herstellingen te doen’, vertelt hij. Bernolet benadrukt dat het Mauritiaanse ToughStuff een goed doordacht plan moeten hebben. Niet alleen de energie moet duurzaam zijn, maar ook de werkwijze.

Roland De Vicq, uitvinder van de zonneoven, SolarCooker Eco3, sluit zich daarbij aan. Hij hoopt dat meer bedrijven in Vlaanderen hun voorbeeld zullen volgen. De Vicq trok, in samenwerking met SolSuffit, een klimaatproject van Natuur.koepel vzw, naar Senegal om zijn uitvinding aan de bevolking voor te stellen. Vooral in de zuidelijke landen is de zon als energiebron ideaal, vertelt hij. De Vicq vindt het belangrijk dat zijn product op de juiste plaats terechtkomt, maar het sensibiliseren van de lokale bevolking is cruciaal. ‘Educatie is de basis van het concept’, beklemtoont De Vicq.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.