Zeven op tien Irakezen willen VS binnen het jaar weg uit Irak

Goed 71 procent van de Irakese bevolking wil alle troepen van de VS en hun bondgenoten binnen het jaar weg wil uit Irak. Dat blijkt uit een nieuwe opiniepeiling van een Amerikaanse universiteit. Vier op vijf respondenten denken dat het VS-leger in Irak “meer conflicten veroorzaakt dan voorkomt”.
Voor deze nieuwe grote enquête werden lukraak 1.150 Irakezen bevraagd. De resultaten werden woensdag bekendgemaakt door de universiteit van Maryland.

Zes op de tien respondenten zegt de aanvallen op VS-troepen goed te keuren. Dat is een stijging met 14 procentpunten vergeleken met de vorige peiling, die de universiteit acht maanden geleden organiseerde.

Onder de drie grote Irakese bevolkingsgroepen – sjiieten, soennieten en Koerden – zijn het vooral de sjiieten die negatiever zijn gaan staan tegenover de VS-troepen. De sjiieten maken zestig procent uit van de Irakese bevolking.

Bijna twee op drie sjiieten keuren aanvallen op VS-troepen nu goed. In januari was dat nog 41 procent. Toen had een coalitie van sjiitische partijen net de parlementsverkiezingen gewonnen. Op dat moment was slechts 22 procent van de sjiieten voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen binnen de zes maanden. Dat percentage is nu gestegen tot 36 procent.

De nieuwe onderzoeksresultaten komen op een moment dat het debat in de VS over het eventuele vastleggen van een tijdsschema voor de terugtrekking van de VS-troepen verhevigt. Terwijl de Democraten voor zijn, geloven president Bush en zijn Republikeinse aanhangers dat een dergelijke strategie een ramp zou veroorzaken.

In Irak vormen de soennieten de enige groep die minder gehaast is om de Amerikanen uit te wuiven. De soennieten, die twintig procent van de Irakese bevolking uitmaken, toonden zich tot nu toe de grootste tegenstanders van de Amerikaanse bezetting en de door de sjiieten gedomineerde regering. Het percentage van de soennieten dat de VS binnen de zes maanden buiten wil, is gezakt van 83 procent naar 57 procent, hoewel negen op tien soennieten de VS-troepen nog altijd binnen het jaar gedag willen zeggen.

Dat ‘maar’ vier op vijf Irakezen denken dat de VS-soldaten een slechte invloed hebben op de veiligheid in Irak, is te danken aan de Koerden. Terwijl 96 procent van de soennieten en 87 procent van de sjiieten overtuigd zijn van de negatieve impact van de VS op de veiligheid in Irak, denkt nog steeds 48 procent van de Koerden er andersom over. Slechts 34 procent van de Koerden is het eens met de meerderheid van de twee andere bevolkingsgroepen.

Als, zoals de Amerikaanse Democraten dat willen, de VS een specifiek tijdsschema zouden vastleggen voor de terugtrekking uit Irak, gelooft 53 procent van de ondervraagden dat dit de legitimiteit van de Irakese regering zou versterken, tegenover slechts 23 procent die het omgekeerde effect verwacht.

“Omdat de VS-troepen er nog steeds zijn, heeft de Irakese regering niet de legitimiteit die ze zou kunnen hebben”, suggereert onderzoeker Steven Kull. Hij stelt vast dat vooral de sjiieten ervan overtuigd zijn dat het Irakese leger binnen de zes maanden sterk genoeg zal zijn om de veiligheidssituatie alleen onder controle te houden.

De groeiende onvrede met de aanwezigheid van de VS-troepen blijkt volgens Kull uit de instemming met de aanslagen op die soldaten. Ook hier zou die instemming zakken als de Amerikaanse overheid een tijdsschema voor de terugtrekking zou vastleggen, blijkt uit de opiniepeiling.

Een struikelblok is dat vier op vijf Irakezen niet gelooft dat de Amerikanen zich effectief zullen terugtrekken. Ze zijn ervan overtuigd dat de VS permanente bases willen oprichten in Irak. Hetzelfde percentage gelooft ook dat de VS zich niet zullen terugtrekken zelfs indien hen dat wordt gevraagd door de Irakese regering.

Kull vermoedt dat die scepsis bij de Irakezen over de toekomstplannen van de VS wel eens de reden zou kunnen zijn voor de grote steun die aanslagen op VS-soldaten genieten. Een ideologisch of politiek motief lijkt er alleszins niet, want alle drie de Irakese bevolkingsgroepen staan uitgesproken negatief tegenover al-Qaeda en Osama bin Laden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.