Zelfmoordaanslag in Pakistan zaait dood en vernieling

In de Pakistaanse stad Lahore hebben vier gewapende mannen woensdagochtend een autobom tot ontploffing gebracht in de buurt van een kantoor van politie- en inlichtingendiensen op de Mall Road.
  • Gie Goris Een Pakistaanse soldaat bij het provinciale parlement van Punjab, langs de Mall. Gie Goris
Bij de aanslag kwamen volgens officiële bronnen 23 mensen om het leven en raakten meer dan 100 personen gewond, meldt de Pakistaanse krant Dawn.
Minister van Binnenlandse Zaken Rehman Malik denkt dat de aanslag een vergelding is voor de oorlog die de regering voert met de taliban in de Swat-vallei. Tot op heden heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist, maar volgens de politie is een van de daders aangehouden. In Pakistan werd de voiorbije weken overigens in toenemende mate rekening gehouden met de mogelijkheid van een dergelijke wraakactie. MO*hoofdredacteur Gie Goris had zondagavond in Lahore nog een gesprek met Ahmed Rashid (auteur van oa Taliban. Militante islam, olie en fundamentalisme in Centraal-Azië en het recent verschenen De dreiging van chaos). Ook Rashid bevestigde toen dat het onvermijdelijk leek dat de taliban en hun bondgenoten zouden proberen toe te slaan in het hart van de Pakistaanse samenleving. Deze aanslag is overigens de derde in de voorbije maanden, waardoor duidelijk wordt hoe zeer de gewapende militanten ook aanwezig zijn in de rest van Pakistan.
De plek van de aanslag is bezwaarlijk toevallig te noemen. Aan de overkant van het getroffen politiekantoor bevindt zich de militaire inlichtendienst ISI ( Inter-Services Intelligence). Die stond in de jaren negentig mee aan wieg van taliban in Pakistan en bleef de islamistische beweging ook steunen na 11 september, ondanks de politieke ommezwaai van toenmalig president Musharraf. De taliban voelen zich wellicht verraden door de ISI nu het leger in Malakand en in sommige tribale gebieden een echte oorlog tegen de gewapende groepen begonnen is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.