“Zelaya kan alleen nog asiel vragen”

Manuel Zelaya, de afgezette president van Honduras, kan alleen nog politiek asiel vragen, zeggen analisten.
“Zijn mogelijkheden zijn asiel vragen of onderhandelen met de president die uit de verkiezingen komt”, zegt de Hondurese politicoloog Ernesto Paz. “Wie de verkiezingen wint, zal verplicht zijn om met Zelaya te onderhandelen opdat die de presidentiële sjerp overhandigt, ofwel, als hij dat niet doet, goedkeurt dat iemand anders het doet die Micheletti niet is.”
De verkiezingen vinden plaats op 29 november. Zelaya’s mandaat eindigt op 27 januari. De afgezette president verblijft sinds 21 september in de Braziliaanse ambassade. Zelaya is in juni door het leger aan de kant gezet en vervangen door interimpresident Roberto Micheletti.
Dat Zelaya gaat onderhandelen, lijkt niet waarschijnlijk. Hij liet al meermaals verstaan dat hij de verkiezingenresultaten zou aanvechten en niet zou terugkeren als president als daarmee “de staatsgreep gedekt werd”.
Volgens jurist Roberto Velásquez is Zelaya te snel geweest met zijn verklaringen en is daardoor asiel bijna de enige overblijvende mogelijkheid.
Op 30 oktober was er een akkoord tot stand gekomen met de steun van de VS. Het voorzag in de terugkeer van Zelaya en verkiezingen op 29 november. Het parlement moest dat akkoord nog goedkeuren. Maar de VS verklaarden ondertussen dat ze de uitslag van de verkiezingen zouden aanvaarden, ook al is Zelaya dan geen president.
Het voorbije weekend verweet Zelaya de Amerikaanse president Obama per brief dat die hem “halfweg de rivier in de steek gelaten heeft.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.