Xtc helpt Irakveteranen

In de Verenigde Staten lijkt een omstreden therapie met xtc veelbelovende resultaten op te leveren onder Irakveteranen die kampen met een post-traumatische stressstoornis (PTSD).
PTSD (Post-Traumatic Stress Disorder) is een psychische aandoening die ontstaat als gevolg van ernstige stressgevende situaties, zoals lichamelijk letsel of fysieke bedreigingen. Veel Amerikaanse veteranen die terugkeren uit oorlogssituaties zoals Irak of Afghanistan kampen ermee, en het Amerikaanse leger is op zoek naar de juiste therapie.
Die zou wel eens uit onverwachte hoek kunnen komen. In een gezondheidscentrum in de Amerikaanse staat South-Carolina zijn de eerste tests met de partydrug xtc succesvol gebleken. “Ik hoorde ervan en ik besloot het maar eens te proberen”, vertelt een Army Ranger op de website Military.com. “Het is extreem positief. Ik ben zo blij dat ik heb kunnen deelnemen aan het project. Het is alsof jaren therapie samengeperst worden in twee tot drie uur. Je kunt het niet begrijpen als je het niet meegemaakt hebt.”

Niet de eerste keer


Het is echter niet de eerste keer dat xtc, of MDMA zoals de medische variant genoemd wordt, gebruikt wordt bij psychotherapie. In de jaren vijftig en zestig werd er volop mee geëxperimenteerd in private psychiatrische ziekenhuizen. Maar al snel werd het middel vooral bekend als partydrug, en in 1985 werd het door de Amerikaanse antidrugsdiensten geklasseerd als Schedule I-drug, net zoals LSD en heroïne.
“Dat was erg jammer”, zegt Rick Doblin van de Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies, een organisatie die het medische gebruik van psychedelische drugs onderzoekt. “In feite moet je de geneesmiddelen vergelijken met het mes van een chirurg: als het goed gebruikt wordt, kan het mensen genezen. Maar als het misbruikt wordt, kunnen er doden bij vallen.”
Niet enkel in de VS worden er proeven gedaan met xtc om PTSD te genezen. Ook in Israël is er een studie aan de gang en binnenkort zouden er in Zwitserland proeven opgestart worden. In de Verenigde Staten toont het Pentagon steeds meer interesse in alternatieve therapieën tegen PTSD bij oorlogsveteranen. Het leger zette vier miljoen dollar opzij om nieuwe behandelingswijzen te zoeken. Er wordt onder meer gedacht aan therapie met dieren en yoga.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.