Woede over Egyptische betrokkenheid bij Gaza

In de Arabische wereld heerst woede over de houding van Egypte in de Israëlische campagne in de Gazastrook. “Israël zou Gaza nooit op deze manier hebben kunnen raken zonder medewerking van Egypte”, zegt Hamdi Hassan, parlementslid van de Moslimbroederschap in Egypte.
De Moslimbroederschap is de grootste oppositiebeweging in Egypte. Volgens Hassan werkt de Egyptische regering mee aan de aanval op Gaza in een poging Hamas uit te schakelen.
Op zaterdag 27 december begon Israël een aantal verwoestende luchtaanvallen op doelen in de Gazastrook. Dat gebied staat sinds vorige zomer onder bewind van de Palestijnse verzetsbeweging Hamas. Volgens Israël is het geweld een vergelding voor raketaanvallen door Palestijnse facties.
Op de eerste dag van de aanvallen zouden zo’n tweehonderd mensen zijn omgekomen. Daarmee was 27 december voor de Palestijnen de dodelijkste dag in het zestig jaar oude conflict. Inmiddels wordt melding gemaakt van zo’n vierhonderd doden aan Palestijnse kant. Sinds 27 december zouden vier Israëli’s gedood zijn door Palestijns raketvuur.

Excuus


Sinds Hamas vorig jaar de controle in de Gazastrook overnam van de door de Verenigde Staten gesteunde Palestijnse Autoriteit (PA), hebben zowel Israël als Egypte hun grenzen met de enclave dicht gehouden. De afsluiting van de grens, samen met de neutralisatie van de vliegvelden en zeehavens in de Gazastrook door Israël, sloot het gebied af van de rest van de wereld en bracht het op de rand van een humanitaire ramp.
Egypte stelt dat het de grens bij Rafah, het enige oversteekpunt in de veertien kilometer lange grens met de Gazastrook, niet kan openen. Dat kan volgens het land niet zonder aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Palestijnse Autoriteit en Europese waarnemers. Dat zou zijn vastgelegd in een trilaterale overeenkomst die in 2005 werd gesloten tussen Israël, de PA en de Europese Unie (EU).
Critici verwerpen dit argument en zeggen dat er geen juridisch grond is om de grens permanent gesloten te houden voor mensen en goederen. “Egypte heeft die overeenkomst, die na een jaar automatisch verliep, niet eens ondertekend”, zegt Hassan. “Er wordt eenvoudigweg een verouderde overeenkomst opgevoerd als excuus om Rafah gesloten te houden.”

Protesten


Terwijl steeds luidere stemmen (van demonstranten en oppositieleden) klinken om de grens te openen voor hulpkonvooien, lijkt de Egyptische regering niet overstag te gaan. Tijdens de eerste twee dagen van de Israëlische aanvallen mocht geen enkel konvooi Gaza binnen, op de derde en vierde dag werden beperkt hulpgoederen toegelaten, zegt Magdi Hussein, secretaris-generaal van de Egyptische, islamistisch georiënteerde Arbeiderspartij (die sinds 2000 officieel bevroren is).
In de afgelopen week gingen in Egypte duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het beleid van de regering. Ze eisen permanente openstelling van de grens bij Rafah en willen dat Egypte de diplomatieke betrekkingen met Israël verbreekt.
In verschillende Arabische hoofdsteden werden vernielingen aangericht bij Egyptische ambassades. Demonstranten vielen de Egyptische consulaten in Soedan en Jemen aan.
De Egyptische betrokkenheid bij de Israëlische strijd tegen Hamas lijkt niet beperkt tot de grenskwestie. Veel mensen denken dat Egypte ook betrokken is geweest bij de coördinatie van de luchtaanvallen op Gaza. Die indruk wordt versterkt door het feit dat de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Tzip Livni, 48 uur voor de aanvallen nog in Cairo was voor een gesprek met de Egyptische president Moebarak en minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Aboul-Gheit.
Tijdens een gezamenlijke persconferentie met Aboul-Gheit in Cairo, op 25 december, kondigde Livni vergeldingsacties voor de Palestijnse raketaanvallen aan. “In Cairo heeft Israël het groene licht gekregen voor de aanval op Gaza”, zegt Hassan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.