Wikileaks: China werkt in snel tempo aan modernisering leger

Woensdag begint de topconferentie van China en de Verenigde Staten. Amerika is bezorgd over de modernisering van het Chinese leger, zo blijkt uit door Wikileaks gelekte berichten.

In een bericht uit 2009 waarschuwt de Amerikaanse ambassadeur in Beijing voor de “snelle militaire modernisering” van China. “Over dertig jaar zal het Volksbevrijdingsleger waarschijnlijk beschikken over geavanceerde satellietwapens, de modernste vliegtuigen, vliegdekschepen en de mogelijkheid om kracht uit te oefenen in strategische zeewegen”, aldus het bericht.

Chinese leiders hebben het bericht weggewimpeld. “Wij kunnen ons geen geavanceerd militair land noemen”, zei Liang Guanglie, de minister van defensie, maandag. “De kloof tussen ons en ontwikkelde landen is op z’n minst twee tot drie decennia.”

Stealthvliegtuig

Nog geen dag later voerde het Chinese leger een testvlucht uit met het J-20 stealthvliegtuig, waarmee China toetrad tot de selecte club landen die onzichtbaar voor radar kan vliegen. Het lijkt erop dat president Hu Jintao hier niets van afwist — voer voor Chinadeskundigen die hun hoofd breken over de verhoudingen tussen de politieke en militaire leiders in het land.

Woensdag ontmoeten de leiders van China en de VS elkaar op een Chinees-Amerikaanse topconferentie.

Exact vier jaar voor de testvlucht, op 11 januari 2007, haalde China voor het eerst een satelliet neer. Vorig jaar, op 11 januari 2010, werd met succes een antiraketsysteem op de grond getest. Vorige maand bleek dat China als eerste land ter wereld de beschikking heeft over een raket tegen schepen. Volgens deskundigen werkt China ook aan aanvalsonderzeeërs, luchtverdedigingssystemen, ruimtewapens en instrumenten voor cyberoorlog.

De Amerikaanse admiraal Michael Mullen, voorzitters van de stafchefs, vertelde woensdag op een persconferentie dat China het recht heeft om zijn leger te ontwikkelen zoals het zelf wil. “Wat ik alleen nog niet heb kunnen doorgronden, is het waarom van deze wapens. Veel ervan lijken specifiek op de Verenigde Staten te zijn gericht.”

Bewuste strategie

De onzekerheid die eromheen hangt is een bewuste strategie, meldt het gelekte bericht uit 2009. “De regel van Deng Xiaoping, dat China zijn kracht moet verbergen om zo zijn kansen af te wachten, moet ons waarschuwen tegen de voorspelling dat de doelen van het leger bescheiden zijn.”

Toch is de snelheid van de ontwikkelingen in China verbazingwekkend. China neemt daarin steeds meer afstand van de filosofie van Deng en kiest steeds meer voor een assertief, openlijk machtsvertoon, vindt vice-admiraal David J. Dorsett. Al zal het volgens hem nog steeds “decennia” kosten voordat deze opkomende macht alle losse doorbraken kan integreren in een volledig operationeel, breed inzetbaar leger.

Voor nu is het in elk geval het beste dat de beide landen de banden meer gaan aanhalen, niet alleen op defensiegebied maar op ieder vlak, daar zijn deskundigen het over eens.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.