WGO haalt uit naar corruptie in gezondheidssector

Corruptie in de gezondheidssector verspilt handenvol veel geld dat had kunnen dienen voor broodnodige geneesmiddelen of extra personeel in gezondheidsinstellingen, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. De organisatie gaat zich inzetten voor transparantere aankoop van en regelgeving rond medicijnen.
“We zijn ons ervan bewust dat corrupte praktijken zowel in rijke als in arme landen voorkomen”, zegt dr. Guitelle Baghdadi-Sabeti van het departement Medicijnbeleid en -standaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Jaarlijks geven we wereldwijd 50 miljard dollar uit aan geneesmiddelen - “een markt die zo groot is dat ze uiterst kwetsbaar is voor corruptie”, zegt de organisatie.

Volgens de WGO kan corruptie zowel uitgaan van ambtenaren als van de farmaceutische industrie. De industrie koopt overheidspersoneel om zodat ze medicijnen registreren zonder de vereiste gegevens. In andere gevallen vertragen de ambtenaren opzettelijk de registratieprocedure om geld op te strijken. Leden van registratiecommissies worden niet op kunde maar op voorspraak gekozen. Er worden ook medicijnen achterover gedrukt, soms zelfs in de gezondheidscentra zelf.

Het nieuwe project van de Wereldgezondheidsorganisatie wil betere wetgeving aanmoedigen en werken naar gestandaardiseerde controlemechanismen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.