West-Afrika wil armen beter verzekeren

Veertien Franstalige landen in West-Afrika ondertekenden een akkoord over de regulering van microverzekeringen. De wet moet de armen beter beschermen.

De lidstaten van de Inter-Afrikaanse Conferentie van Verzekeringsmarkten (CIMA) legden negen indicatoren vast die de performantie van microverzekeringen meten. Controleorgaan CIMA kan zo nagaan of een verzekering aan de normen voldoet, waardoor de kwetsbare West-Afrikaanse gezinnen beter beschermd worden, zeggen microverzekeraars BRS en ADA.

Vertrouwen wekken

BRS en ADA ontwikkelden de indicatoren samen met her Microinsurance Network. Sinds 2007 worden ze wereldwijd gepromoot als opvolginstrument in de microverzekeringssector. Naast een schade- en kostenratio meten de indicatoren ook de snelheid van de schadeafhandeling en het aantal contractvernieuwingen. Op die manier kan men de microverzekering niet alleen rendabel houden, maar ook de noden van de klanten beter inschatten, zegt ADA-programmacoördinator Bert Opdebeeck.

Doordat alles gecontroleerd wordt, hopen de microverzekeraars meer vertrouwen te wekken. ‘En dat is nodig, want tot nu toe bereiken microverzekeringen wereldwijd namelijk nog maar vijf procent van de potentiële markt’, zegt Opdebeeck. ‘Heel wat arme mensen zijn niet vertrouwd met het abstracte concept ‘verzekering’ en begrijpen niet wat het precies inhoudt’, zegt expert Brandon Matthews. ‘Die mensen moeten zekerheden krijgen en resultaten zien, anders vertrouwen ze het niet.’

Indirecte spaarcenten

Axel Deville, Uitvoerend directeur van ADA, betreurt het bovendien dat microkredieten steeds benadrukt worden, terwijl het microverzekeringen een beetje naar de achtergrond verdwijnen. Volgens hem zijn de verzekeringen namelijk belangrijker: ‘Heel wat arme mensen lenen bijvoorbeeld geld om ziekenhuiskosten te kunnen betalen, die een ziekteverzekering zou terugbetalen. Verzekeringen zijn een vorm van indirecte spaarcenten, zo kunnen armen eerst hun risico’s beperken en hun geld in nuttigere zaken investeren. Wij sparen toch ook niet voor het geval dat we in het ziekenhuis belanden?’, voegt Matthews toe. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.