Werknemers uit Chileense zalmindustrie eisen steun

Duizenden ontslagen werknemers uit de Chileense zalmindustrie eisen steun van de overheid en dreigen met een hongerstaking. De sector heeft te kampen met faillissementen als gevolg van een infectueuze bloedarmoede onder de zalmen.
Begin deze week demonstreerden de werknemers in de zuidelijke havenstad Puerto Montt, omdat de overheid in hun ogen selectief steun verleent, zegt Doris Paredes, voorzitter van de Confederatie van Verenigde Werknemers (CUT) in de provincie Llanquihue. Ze zijn ontstemd over de steun die de overheid bedrijven toezegde, “terwijl de gedupeerde werknemers het al anderhalf jaar moeten stellen met doekjes voor het bloeden”, zegt Paredes.

Tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers van de industrie op 28 november kondigde president Michelle Bachelet aan dat de regering 120 miljoen dollar injecteert in de sector om garanties te financieren die de industrie toegang moeten geven tot leningen van banken.

“Wij hadden gehoopt dat de regering niet alleen de sector zou helpen met het verkrijgen van leningen, maar ook steun zou geven aan werknemers die ontslagen zijn”, zegt Javier Ugarte, voorzitter van de Nationale Confederatie van Werknemers in de Zalmindustrie (Conatrasal).  Uit cijfers van Conatrasal blijkt dat in het afgelopen jaar 6.000 mensen hun werk kwijtraakten als gevolg van de sluiting van zalmkwekerijen en fabrieken in de verwerkende industrie.

Behoud van banen



De Chileense minister van Economie, Hugo Lavados, legde begin deze week in de regionale krant El Llanquihue uit dat de redenen achter de injectie van 120 miljoen dollar in de sector, niet goed begrepen worden. Het gaat niet om een uitkering in contanten, zegt hij. “We hebben dit besluit genomen om ervoor te zorgen dat banen behouden worden en de situatie niet nog gecompliceerder wordt.” Lavados zei dat de regering voor Kerst nieuwe maatregelen zal aankondigen om de werknemers in de industrie te helpen, “maar we moeten nog onderzoeken welke maatregelen hiervoor geschikt zijn”.

Sommige lokale overheden, inclusief de gouverneurs van Chiloé and Llanquihue, kondigden maandag al enkele maatregelen aan. De zalmbedrijven zullen werknemers de mogelijkheid geven tussen januari en maart 2009 omscholingen te volgen, waarna ze onder meer ingezet kunnen worden bij bouwprojecten die de overheid plant in de regio. Aan het ministerie van Volkshuisvesting en de staatsbank BancoEstado wordt gevraagd om schulden te herfinancieren en betaling van rente en aflossing te bevriezen totdat de ontslagen werknemers een nieuwe baan hebben.

De werknemers zien de maatregelen echter als kortetermijnoplossingen. Ugarte zegt dat CUT en Conatrasal twee grote demonstraties organiseren, op 9 december in Puerto Montt en in Ancud (Chiloé), 1.000 kilometer ten zuiden van Santiago. Vijftig ontslagen werknemers zijn volgens Ugarte van plan een hongerstaking te beginnen.

César Barros, hoofd van de Associatie van Zalmindustriebedrijven (SalmonChile), zegt dat de industrie al het mogelijke doet om meer ontslagen te voorkomen. Hij kondigde ook maatregelen aan voor radicale veranderingen in de productieprocessen, om zo te garanderen dat Chili een belangrijke zalmproducent kan blijven.

Het bestuur van SalmonChile keurde vorige week maatregelen goed op het gebied van controle van waterkwaliteit, kweek, inenting van vis, certificering van populaties en het elimineren van broedsel en vis indien noodzakelijk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.