“Werkgelegenheid ontbreekt in Millenniumdoelen”

Om de Millenniumdoelstellingen voor armoedebestrijding te halen, is een bewust werkgelegenheidsbeleid nodig. Zo’n beleid ontbreekt nu vrijwel geheel, zegt Lawrence Johnson van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Uit een rapport van de IAO dat gisteren (maandag) in New York werd gepresenteerd, blijkt dat wereldwijd meer dan 184 miljoen mensen werkloos zijn.


Tijdens Wereldtop voor Sociale Ontwikkeling in 1995 in Kopenhagen, beloofden regeringsleiders onder meer actie te ondernemen tegen extreme armoede. Ministers van bijna veertig landen herbevestigden vorige week tijdens een internationale ontmoeting in New York, die nog tot 18 februari duurt, de Verklaring en het Actieprogramma van Kopenhagen.

De beste manier om armoede te bestrijden is zorgen voor werk, zei Aart-Jan de Geus, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van Nederland. De Geus was gespreksleider bij een van de discussies in New York. Landen moeten volgens hem een nationaal werkgelegenheidsplan ontwikkelen.

Deskundigen waarschuwen echter dat alleen het creëren van banen niet leidt tot het uitroeien van de armoede. Het gaat ook om de kwaliteit van het werk, zegt Johnson. Volgens de IAO verdient bijna de helft van de 2,8 miljard werkenden in de wereld niet genoeg om uit de armoedecirkel te ontsnappen.

Johnson denkt dat het moeilijk wordt om de Millenniumdoelstellingen te halen, als de komende jaren geen bewust werkgelegenheidsbeleid wordt gevoerd. Die visie wordt niet gedeeld door aanhangers van economische globalisering en het vrijemarkt-denken. Zij zien in economische groei de weg naar minder armoede.

De Millenniumdoelen streven tegen 2015 naar een halvering van honger en armoede in de wereld, wereldwijd basisonderwijs voor iedereen, de verlaging van het sterftepercentage onder kinderen met tweederde, de verlaging van het percentage moeders dat overlijdt bij de bevalling met driekwart, gelijke rechten voor beide geslachten, een duurzaam milieubeleid en volgehouden internationale ontwikkelingssamenwerking.

In de verklaring die vrijdag door de ministers werd aangenomen, staat dat het macro-economisch beleid het creëren van werkgelegenheid moet bevorderen en dat de sociale impact van het globaliseringsproces nadere aandacht verdient. Dat laatste verwijst aan de groeiende zorg dat de globalisering de kloof tussen arm en rijk verder zal verbreden.

De Commissie voor Sociale Ontwikkeling erkende dat de wereldgemeenschap er tien jaar na Kopenhagen niet in geslaagd is daadwerkelijk iets te bereiken in Afrika en de minst-ontwikkelde landen. Armoede en analfabetisme komen daar nog steeds op grote schaal voor. De trage voortgang is onder meer een gevolg van slecht verdeelde economische groei, hoge werkloosheid, hoge buitenlandse schulden, handelsbarrières en inkomensongelijkheid.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN maakte een onderscheid tussen het bereiken van de Millennniumdoelen en de doelstellingen voor sociale ontwikkeling die in Kopenhagen werden vastgelegd. De Millenniumcampagne heeft volgens hem bijgedragen aan betere multilaterale actie en nationaal beleid omdat specifieke doelen zijn gesteld die binnen een bepaalde periode bereikt moeten worden. De Millenniumdoelstellingen moeten volgens Annan echter niet gezien worden als een vervanging voor een alomvattende sociale ontwikkelingsagenda. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.