Wereldwaterdag in tijden van industriële expansie

Een gigantische papierpulpfabriek die aan de oever van de Río Uruguay in Argentinië wordt gebouwd, zal elke seconde 1000 liter water uit de rivier opnemen, dat is 86 miljoen liter per dag. Op één dag tijd verbruikt de fabriek daardoor evenveel water als de 23.000 inwoners van de stad Fray Bentos op 20 dagen tijd.
  • Leo Broers Leo Broers
Dat schrijft Brieven uit de Wereld-correspondent Leo Broers, die in Argentinië verblijft. “Met die gegevens stapte ik naar het stadhuis van Fray Bentos. Aan burgemeester Omar Lafluf legde ik mijn berekening voor en vroeg of Botnia (het Zweedse papierbedrijf) voor dat waterverbruik zal betalen.” Lafluf antwoordde hem: “Waarom zouden ze? 80% van dat water wordt terug aan de rivier gegeven.”
De temperatuur van het geloosde water zal echter 20 graden hoger zijn, en dat kan een invloed hebben op het visbestand. En dan is de milieuschade door lozing van afvalstoffen nog buiten beschouwing gelaten. Bij het bleken van papierpulp worden dioxines gevormd en dat verontrust de Argentijnen aan de overkant van de rivier.
Greenpeace vindt dat de papierindustrie veel meer inspanningen zou moeten leveren om tot een gesloten watercircuit te komen. In een gesloten circuit wordt het water opnieuw gebruikt, zodat de opname van vers water en lozing van vuil water tot een minimum wordt herleid. Desondanks beweert Botnia dat de nieuwe papierfabriek de modernste en de beste milieutechnologie zal gebruiken die voor handen is.
Het volledige artikel van Leo Broers kan je lezen in onze rubriek Brieven uit de Wereld. Of abonneer je op de RSS-feed van de Brieven uit de Wereld, om op de hoogte te blijven van nieuwe inzendingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.