Wereldbank ziet groeipolen in vijf Afrikaanse landen

In haar nieuwe strategische plan voor Afrika ziet de Wereldbank de ontwikkeling van vijf “groeipolen”, in Madagaskar, Kameroen, Mozambique, Gambia en de Democratische  Republiek Congo.

Africa’s Future and the World Bank’s Support to It, waarin de Wereldbank haar benadering van het continent herstructureert, legt de nadruk op interventies op drie domeinen: de versterking van de concurrentiekracht, de vermindering van de kwetsbaarheid en de uitbouw van de capaciteit voor een beter bestuur.

De Wereldbank herdefinieert Afrika als “een investeringsvoorstel” dat privékapitaal kan aantrekken, vooral uit opkomende economieën als China, India and Brazilië.

Het nieuwe plan voorziet in de ontwikkeling van verscheidene “groeipolen”. De stedelijke ontwikkeling moet er ondersteund worden via “een kritische massa aan hervormingen, investeringen in infrastructuur en de uitbouw van expertise in de industrie en locaties met het hoogste potentieel.”

Voor zijn nieuwe plan consulteerde de Wereldbank een jaar lang duizend mensen in heel Afrika en nog eens vierhonderd mensen online. De Wereldbank heeft geleerd uit het Africa Action Plan (AAP), haar vorige strategiedocument voor het continent, zegt Obiageli Ezekwesili, ondervoorzitter van de Wereldbank voor Afrika. “Vroeger was er ook consultatie maar dat gebeurde niet op een adequate manier.”

In de consultatieronde kwam slecht bestuur naar voren als het belangrijkste obstakel voor de ontwikkeling van het continent. Problemen met infrastructuur en sociale diensten worden toegeschreven aan corruptie en het onvermogen van de openbare sector om middelen te beheren.

De Wereldbank wil het bestuur en de slagkracht van de openbare sector onder meer verbeteren door de burgers meer toegang te geven tot informatie. “Onze strategie zal zijn om de stem van de burgers te versterken”, zegt Ezekwesili, onder meer via “het gebruik van informatie- en communicatietechnologie die de burgers nieuwe manieren kan bieden om resultaten te eisen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.