Wereldbank overweegt financiering Israëlische controleposten

De Wereldbank werkt aan de voorbereiding van een project ter financiering van Israëlische controleposten. Dat zegt Markus Kostner, de programmacoördinator voor de Westelijke Jordaanoever en Gaza.


Volgens Kostner zijn de controleposten in het belang van de Palestijnen, omdat ze zo ontworpen zijn dat Palestijnse mensen en goederen sneller kunnen passeren. Israël komt niet in aanmerking voor leningen van de Bank, omdat het Bruto Binnenlands Product te hoog is, maar de Palestijnen wel. De financiële bijdrage zou dan ook naar de Palestijnen gaan.

“Het project helpt de efficiëntie van de grensovergangen verbeteren voor de Palestijnen, en tegelijk… bij het op peil houden of zelfs verbeteren van de veiligheidsmaatregelen van de Israëli’s. Vanuit dat gezichtspunt zijn het twee vliegen in één klap”, zegt Kostner.

Het project zou al in juni kunnen worden goedgekeurd. De Wereldbank wil niet vrijgegeven om welk bedrag het zou gaan en benadrukt dat het project nog in de overlegfase zit.

De Palestijnen volgen de ontwikkelingen met argusogen. “Ons standpunt is dat zolang dit niet snijdt in financiering of steun aan de Palestijnen, dit bespreekbaar is”, zegt Hassan Abderhman, het hoofd van de Palestijnse Missie in Washington. “We zijn echter nog niet van het Wereldbankplan op de hoogte gesteld.”

Volgens critici schendt het project van de Wereld Bank het internationale recht, omdat een aantal controleposten bij en op de muur zou komen die Palestijns land annexeert. Bovendien “is het een belediging de Palestijnen te doen betalen voor de modernisering van de controleposten bij een afscheidingsmuur waar ze fel tegen geprotesteerd hebben, vindt Terry Walz van de ‘Council for the National Interest’ in Washington. Dit is een organisatie die het internationale beleid van landen volgt met betrekking tot Israël en de Palestijnen.

In meerdere Israëlische media liet Christiaan J. Poortman, de vice-president voor het Midden-Oosten en Noord-Africa van de Wereldbank, al weten dat de Bank overweegt geld te stoppen in het verbeteren van controleposten rondom de afscheidingsmuur. Ook sloot hij niet uit dat de Wereldbank infrastructuurprojecten financiert in Israël, die eveneens voordeel opleveren voor de Palestijnen. Hij was niet beschikbaar voor verdere commentaar. (RS/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.