Wereldbank herziet armoedecijfer naar boven

Na een grootschalig onderzoek naar de levensduurte in ontwikkelingslanden herziet de Wereldbank haar armoedecijfer naar boven. Een kwart van de bevolking in ontwikkelingslanden, 1,4 miljard mensen, leven onder de nieuwe armoedegrens van 1,25 dollar per dag.
De vorige schatting van de Wereldbank, 985 miljoen armen, ging uit van een armoedegrens van 1 dollar per dag. Intussen hebben de economen de gegevens verwerkt van 675 peilingen in 116 ontwikkelingslanden, waarbij 112 miljoen families werden bevraagd. Omdat de vorige schatting nog was gebaseerd op de levensduurte in 1993, trekt de Bank haar armoedegrens nu op tot 1,25 dollar per dag. Met minder dan dat bedrag ben je in de twintig armste ontwikkelingslanden officieel “arm”.

Hoewel het probleem groter is dan gedacht, is het aantal armen tussen 1981 en 2004 geslonken van de helft tot een kwart van de wereldbevolking, van 1,9 miljard tot 1,4 miljard mensen. “De nieuwe gegevens bevestigen dat de armoede sinds 1981 met ongeveer een procentpunt per jaar is gedaald en dat we op weg zijn om de eerste Millenniumdoelstelling te halen”, zegt de Bank in een communiqué. Om dat eerste Millenniumdoel te halen mag het aantal armen in 2015 niet meer dan 1 miljard bedragen.

Regionale verschillen



De nieuwe cijfers bevestigen de grote regionale verschillen in de strijd tegen armoede. Oost-Azië slaagde erin de armoede zowel in absolute als relatieve cijfers terug te dringen: van 80 procent van de bevolking (836 miljoen) in 1981 tot 18 procent (207 miljoen) in 2005. Ook in Zuid-Azië daalde het aandeel armen, van 80 tot 40 procent, maar hun absolute aantal bleef ongeveer gelijk: 600 miljoen mensen in 2005.

In Afrika bezuiden de Sahara leeft sinds 1981 ongewijzigd de helft van de bevolking in armoede, wat neerkomt op een stijging van 200 tot 380 miljoen mensen. Als de trend zich doorzet, leeft in 2015 een op drie armen op het zwarte continent. De Afrikanen konden in 2005 gemiddeld 70 dollarcent per dag uitgeven.

De Bank maakt zelf nog twee belangrijke kanttekeningen bij de cijfers. De forse stijging van de energie- en voedselprijzen sinds 2005 is nog niet meegerekend en zal het aantal armen nog doen stijgen. Verder zijn de mensen die net boven de armoedegrens zitten er niet noodzakelijk veel beter aan toe. 2,6 miljard mensen moeten het rooien met minder dan twee dollar per dag, en dat aantal bleef sinds 1981 ongewijzigd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.