Wegwerptoilet kan landbouw helpen

Het is een dagelijks gebruik in veel ontwikkelingslanden: arme mensen ontlasten zich in plastic zakjes en werpen die vervolgens weg. De “Peepoo”, een afbreekbaar alternatief, maakt die gewoonte milieuvriendelijker en gezonder.
De Peepoo is het werk van de Zweeds professor Anders Wilhelmson. Hij kwam op het idee in de sloppenwijken van Kenia, waar de bewoners hun ontlasting in een zogenaamd “helikopterzakje” wegwerpen. Dat zorgt op sommige plaatsen voor grote overlast. Een conventionele plastic zak heeft immers twintig tot enkele honderden jaren nodig om afgebroken te worden. Maar ook de inhoud kan heel wat schade aanrichten: de kiemen kunnen drinkwater besmetten en onverteerde uitwerpselen zijn slecht voor het milieu.

Bioafbreekbaar


Wilhemson ontwierp daarom een milieuvriendelijk alternatief voor de plastic zakjes. De Peepoo, die gemaakt is uit bioafbreekbaar materiaal, kan eenvoudig in de grond begraven worden. Het zakje is voorzien van een laagje ureumkristallen die ziektekiemen doden en de ontlasting afbreken tot meststof. Naarmate het zakje composteert, worden voedingsstoffen afgegeven aan de bodem.
Volgens Wilhelmson kunnen de zakjes geproduceerd worden voor minder dan 2 eurocent, vergelijkbaar met de prijs van een conventioneel winkelzakje. Hij maakt zich sterk dat de Peepoo wel eens de oplossing zou kunnen zijn voor het immense probleem dat het gebrek aan sanitaire voorzieningen wereldwijd vormt.
De Verenigde Naties schatten dat ongeveer 2,6 miljard mensen niet beschikken over degelijke toiletten. Volgens de Millenniumdoelstellingen van de VN moet dat aantal gehalveerd worden tegen 2015, maar de vorderingen zijn traag. Wilhelmson denkt met de Peepoo op korte termijn een oplossing te kunnen bieden, in afwachting van meer structurele oplossingen zoals latrines en de aanleg van rioleringen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.