Website informeert Arabieren over hun rechten

Een nieuwe databank moet de mensenrechtensituatie in het Midden-Oosten verbeteren. Burgers uit 18 verschillende Arabische landen kunnen in de databank de wetgeving over mensenrechten opsporen en hun overheden oproepen de wet na te leven.
De wetgeving is vaak ontoegankelijk en burgers weten daardoor amper welke rechten ze hebben. “De vrijheid van vereniging is de eerste stap in een breder mensenrechtenproces”, zegt Wassim Harb, een adviseur van het project, in de Libanese krant Daily Star.
In de meeste landen staat dat recht ingeschreven in de grondwet, in landen waar dat niet het geval is kunnen burgers gestraft worden als ze persoonlijke, politieke, religieuze of commerciële relaties aangaan met anderen.
“Je kan niet van een democratie spreken zonder de vrijheid van vereniging, de vrije meningsuiting of het recht om toe te treden tot een politieke partij na te leven”, zegt Issam Suleiman die de databank voorstelde.
De databank, die gesteund wordt door het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties, moet de mensenrechtensituatie in het Midden-Oosten verbeteren door burgers hun rechten te leren kennen. Zo kunnen ze bij problemen hun regeringen oproepen de bestaande wetgeving na te leven.
Gebruikers van de databank kunnen zoekwoorden ingeven en de wetgeving per land raadplegen. Wie op “protest” zoekt, krijgt bijvoorbeeld alle acties te zijn die legaal zijn bij een demonstratie en ook een lijst van acties die kunnen leiden tot vervolging. De databank is bij de lancering enkel in het Arabisch te raadplegen.
“Hoofddoel is de maatschappij te verbeteren door burgerrechtenorganisaties informatie te geven over wat mag en niet mag”, zegt Ataayeb al-Bakouch, de voorzitter van het Arabisch Instituut voor Mensenrechten. Suleiman meent dat burgers de databank ook zullen kunnen gebruiken om corruptie bij de overheid aan te klagen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.