"Water wordt duurder in Zuid-Afrika"

De Zuid-Afrikanen zullen in de toekomst meer moeten gaan betalen voor water als ze hun voorraden niet beter beheren. Volgens een nieuwe studie zijn de watervoorraden in het land kleiner dan altijd werd aangenomen; bovendien raken de rivieren almaar meer vervuild, waardoor de zuiveringskosten toenemen.
De Water Research Commission van Zuid-Afrika kwam tot de vaststelling dat de watervoorraden in het land 4 procent lager liggen dan eerder werd geschat. Het verschil wordt toegeschreven aan betere onderzoeksmethoden.

Als Zuid-Afrika water blijft verbruiken op basis van de oude schattingen, krijgt het land in de toekomst af te rekenen met schaarste, zegt Brian Middleton, die het nieuwe onderzoek leidde. “Het is mogelijk dat de prijzen oplopen en dat kan ook nodig zijn om de voorraden beter te beheren. Bedrijven zullen minder water moeten gaan gebruiken, of er op een andere manier mee omspringen.” Ook in de landbouw en de huishoudens dringt zuiniger gebruik zich op, zegt Middleton.

Waterkwaliteit daalt



De waterkwaliteit in de rivieren in Zuid-Afrika gaat erop achteruit, stelt de Water Research Commission. Dat is een gevolg van industriële vervuiling en lekken in rioleringen. Als daar geen verandering in komt, wordt de schaarste aan bruikbaar water in de toekomst nog groter en lopen de kosten verder op.

“We zullen meer en betere waterzuiveringsinstallaties nodig hebben om ervoor te zorgen dat het water dat uit de kranen komt, van hoge kwaliteit blijft”, legt Middleton uit.

Volgens de wetenschapper moet Zuid-Afrika ook een verstandigere mix vinden tussen het gebruik van grondwater – dat via putten wordt bovengehaald - en oppervlaktewater uit rivieren, meren en stuwmeren. Waar oppervlaktewater voorhanden is, moet dat zo efficiënt mogelijk worden gebruikt. Daardoor kunnen de grondwatervoorraden aangroeien. Die kunnen dan worden aangesproken in tijden van droogte.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.