Wat nu met Zelaya?

Het lot van de afgezette Hondurese president is meer dan ooit onzeker. “Meneer Zelaya is verleden tijd”, zei interimpresident Roberto Micheletti woensdag. Het Hondurese parlement had net beslist om Zelaya niet in zijn functie te herstellen.
“Wat er nu met meneer Zelaya moet gebeuren, is een probleem voor hemzelf en zijn familie”, zegt onderminister van Buitenlandse Zaken Martha Lorena Alvarado. De regering-Micheletti is bereid Zelaya te laten vertrekken naar Nicaragua of Spanje.
Manuel Zelaya, die op 28 juni aan de deur was gezet tijdens een militaire staatsgreep, bevindt zich nog steeds met een tiental personen in de Braziliaanse ambassade in Tegucigalpa. Daar had hij bij zijn plotselinge terugkeer op 21 september zijn toevlucht gezocht.
Het parlement verwierp woensdag met 111 stemmen tegen 14 de motie om Zelaya opnieuw president te maken. In het akkoord dat vertegenwoordigers van Zelaya en interimpresident Micheletti op 30 oktober hadden gesloten, stond dat het parlement het laatste woord zou hebben over de terugkeer van Zelaya als president.
Zelaya wilde nog enkele weken president blijven, tot de winnaar de van de verkiezingen van vorige zondag het roer overnam. Maar doordat het parlement de terugkeer van Zelaya dwarsboomt, weigert een groot deel van de internationale gemeenschap de verkiezingen te erkennen, met uitzondering van de Verenigde Staten, Colombia, Costa Rica en Panama.
De verkiezingen werden gewonnen door Porfirio Lobo van de rechtse Nationale Partij, de partij die de aanzet gaf tot staatsgreep samen met de centrumrechtse Liberale Partij van Micheletti en Zelaya zelf.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.