Wat met de VN-vredesmissie in Haïti?

Volgende week woensdag beslist de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over een eventuele mandaatverlenging van de MINUSTAH (Mission des Nations Unies pour la Stabilisation en Haïti)-vredesmissie in Haïti. Het huidige mandaat loopt af op 15 oktober, al lijken de VN de intentie te hebben om de troepen daar te houden, zolang er geen duurzame vrede is bereikt in het land.
MINUSTAH trad in werking na de - door de Amerikanen georkestreerde - staatsgreep tegen president Aristide, eind februari 2004. Hoofddoelstelling van de missie was aanvankelijk te voorkomen dat de instabiliteit in Haïti zou overslaan naar andere landen in de regio. De Verenigde Naties spraken hun volledige steun uit voor de overgangsregering, die het democratiseringsproces in het land opnieuw op gang moest brengen, in afwachting van een nieuw verkozen president. In de praktijk diende de vredesmacht zich vooral bezig te houden met operaties tegen woedende gewapende aanhangers van Aristide, in de hoofdstad Port-au-Prince.

Kritiek op VN


Critici zijn echter van mening dat het belangrijkste objectief van de MINUSTAH-missie was om de populaire oppositie, van voornamelijk Aristide-aanhangers, tegen de Haïtiaanse interimregering de kop in te drukken. De VS zouden immers, samen met Frankrijk en Canada, aan de basis hebben gelegen van de coup tegen Aristide. Er wordt de VN-missie ook verweten dat ze bewust burgerslachtoffers heeft gemaakt onder Aristide-aanhangers. Een andere vaak gehoorde kritiek is dat de vredesmacht slechts een drogreden is voor de onderdrukking van de Haïtiaanse bevolking. Daarbij komt dat volgens sommigen de aanwezigheid van de VN tot op vandaag nog niet heeft bijgedragen tot meer ontwikkeling in Haïti.

Préval


De huidige president van Haïti is René Préval, een vroegere aanhanger van Aristide. Hij werd – ondanks Amerikaanse tegenstand - democratisch verkozen bij de verkiezingen van 2006, de eerste in het post-Aristide-tijdperk. Voor Préval is het al zijn tweede ambtstermijn. Hij was immers al een eerste keer president van 1996 tot 2001. Het is een publiek geheim dat ook Préval de MINUSTAH-troepen in Haïti liever kwijt dan rijk is. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.