Wantrouwen belemmert ontwapening Latijns-Amerika

De laatste jaren vertoonden de militaire uitgaven in Latijns-Amerika een opvallende stijging. Oorzaak is onderling wantrouwen, zeggen experts.

Het Internationaal Instituut voor Vredesonderzoek (Sipri) in Stockholm berekende dat de wapeninvoer in Zuid-Amerika met 150 procent gestegen is van 2000-2004 tot 2005-2009. Wereldwijd bedroeg de stijging toen 22 procent. De grootste uitgaven gebeuren door Brazilië, Colombia, Mexico, Chili en Venezuela. Peru zit in de groep van sterkste stijgers.

Volgens de Militaire Balans van Zuid-Amerika 2008, een rapport van denktank Nueva Mayoría in Buenos Aires, stegen de wapenuitgaven in de regio van 39,1 miljard dollar (28,2 miljard euro) in 2007 naar 51,1 miljard dollar (36,9 miljard euro) in 2008.

Organisatie van Amerikaanse Staten

In de slotverklaring van de algemene vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten vorig jaar benadrukten de landen wel dat het belangrijk is wapenaankopen te beperken maar tegelijk zeiden ze dat dit engagement ondergeschikt is aan “internationale engagementen” en aan “legitieme defensie- en veiligheidsbehoeften”.

Ex-generaal Roberto Chiabra, Peruaans defensieminister in de regering Alejandro Toledo (2001-2006), had het toen over een “zeer gespannen klimaat, waarin weinig vertrouwen heerst tussen buurlanden.” Het vredesinitiatief van Alan García is volgens Chiabra “idealistisch”, in een regio met belangrijke onopgeloste conflicten, zoals die met de FARC-rebellen in Venezuela, Ecuador en

Colombia, of zoals het grensdispuut tussen

Chili en Peru.

Volgens Alberto Bolívar, een expert internationale veiligheid die voor het Foreign Policy Research Institute in de VS werkt, zit “het gevoel van bedreiging vooral in de hoofden.” “Het continent is op dit punt nog niet matuur genoeg. Daarom zal het voorstel van Peru niet meer dan een symbolische waarde hebben.”

Bolívar wijst er ook op dat sommige landen hun wapens niet aangepast hebben sinds de jaren tachtig. Maar volgens Chiabra mag een modernisering geen verdoken wapenwedloop zijn.

Lees ook: Vredesduif Peru koopt massa’s oorlogswapens

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.