Waarom zijn buitenlandse thema's afwezig bij verkiezingsprogramma's?

In de verkiezingscampagne van 2010 wordt weinig gesproken over de mondiale of buitenlandse thema’s. MO* vroeg enkele partijen waarom die thema’s zo afwezig zijn. ‘De media zijn gewoon niet geïnteresseerd’, is het harde -en ietwat makkelijke- oordeel.

SP.A: Marleen Temmerman


Gewoon hoogleraar in de verloskunde-gynaecologie aan de Universiteit Gent, won onlangs een Lifetime Achievement Award van de British Medical Journal
Belangrijke thema’s zoals economie, ecologie en milieu worden allemaal overschaduwd door één groot thema: splitsen of niet splitsen. De normale thema’s die bij verkiezingen belangrijk zijn, komen sowieso minder uit de verf, laat staan internationale politiek of ontwikkelingssamenwerking. Ik denk dat mensen wel geïnteresseerd zijn in wat er rondom hen gebeurt, Vlaanderen is niet het centrum van het heelal. Wij kunnen maar leven, werken, bewegen en functioneren als we ons deel voelen van het grote geheel.
Ik weet niet wat er de laatste weken gebeurt. Het is als een soap waarin je meegesleurd wordt en die gedomineerd wordt door Brussel-Halle-Vilvoorde en het splitsingsverhaal. De media en bepaalde politieke partijen spelen daar ook op in natuurlijk.
Het is ongelofelijk want België wordt binnen enkele dagen voorzitter van de Europese Unie. Ik weet ook wel dat met het voorzitterschap de wereld niet zal veranderen, maar je kan bepaalde accenten leggen. Je kan belangrijke thema’s zoals vrouwen en de Millenniumdoelstellingen heel sterk benadrukken.

CD&V: Sabine de Bethune


Senator met een lange staat van dienst met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking.
Ik denk dat de buitenlandse thema’s in het verkiezingsprogramma van CD&V juist wel aan bod komen, bijvoorbeeld het Europese beleid en ontwikkelingssamenwerking. Wij willen ook de relaties met Congo normaliseren. Bij verkiezingen wordt inderdaad snel gefocust op dingen die dichtbij lijken. Een klein procent van de kiezers zijn wel geïnteresseerd in buitenlandse thema’s. Maar volgens mij ligt het deels aan de pers die deze thema’s weinig aan bod laat komen.

Open VLD: Paul Wille


Ondervoorzitter van het Parlement van de Raad van Europa
Internationale thema’s zijn inderdaad volledig weggeschoven door de stijl en de inhoud van het debat van Bart De Wever. Maar het gebrek aan discussie over buitenlandse politiek is eerder slecht dan goed voor De Wever.
Ik denk dat buitenlandse thema’s de mensen wel interesseren, dat was ook merkbaar aan de reacties die kwamen op de aanval van Israël op de hulpvloot. Indien de bevolking zich niet zou interesseren voor internationale politiek, zou dat een grote vergissing zijn. De buitenlandse politiek onder deze Belgische regering is geweldig Amerikaans gedomineerd.
Bij de Nederlandse politiek zie je bijvoorbeeld dat Buitenlandse Zaken en Europese aangelegenheden wel een rol spelen. Dat dit nu in Vlaanderen niet het geval is, is een slecht voorteken en zeer teleurstellend. De media zijn ook niet internationaal gericht, met een paar uitzonderingen. Men had bijvoorbeeld het voorzitterschap van België bij de EU meer aandacht moeten geven.

Groen!: Wouter De Vriendt


Specialiseert zich in Europese politiek en internationale samenwerking
Ik denk dat de kiescampagne gedomineerd wordt door één partij, de NV-A en de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Het is een eng verhaal aan het worden, er zijn belangrijkere problemen dan dat en elk verhaal dat je brengt in deze campagne is sowieso gekaderd in een groter geheel : Europa of de wereld. We leven in tijden van globalisering dus het buitenland is ook het binnenland.
Dat er weinig aandacht wordt besteed aan het buitenland is ook niet nieuw. Ik denk dat er weinig kiescampagnes geweest zijn waar er wel veel aandacht is voor buitenlandse politiek. Mensen hebben de indruk dat het niet onmiddellijk bij de deur is, dat het geen impact heeft op hen. Daar kunnen ze zich voor een stuk in vergissen. Maar het is een terugkerend fenomeen. Er zijn wel altijd themadebatten zoals ontwikkelingssamenwerking. Dus om nu te zeggen dat het in deze campagne uitzonderlijk is, dat is niet het geval.

PVDA: Bert De Belder


Coördinator van Geneeskunde voor de Derde Wereld
Het komt denk ik deels door de economische en sociale crisis. De mensen hebben de dag van vandaag heel veel problemen in hun werk en leefomgeving, waardoor internationale thema’s geen aandacht krijgen. Maar ik denk wel dat buitenlandse thema’s de mensen interesseren. De wereld is tegenwoordig zeer sterk geglobaliseerd. Bij solidariteitsacties of fondsenwerving voor de Derde Wereld, krijg je nog steeds een grote respons.
De meeste partijen hechten gewoon geen belang aan het internationale plaatje. Het is de verantwoordelijkheid van de politieke wereld om die internationale thema’s naar voor te schuiven. Het was wel een zeer korte campagne, waardoor sowieso niet veel thema’s de kans kregen om aan bod te komen. Enkel Gaza en Afghanistan stonden kort in de kijker. Bij PVDA+ denk ik dat buitenlandse thema’s wel nog veel aandacht krijgen, de partij heeft zich altijd internationalistisch opgesteld.

N-VA: Frieda Brepoels


Lid van de fractie van de Europese Volkspartij en Europese Democraten in het Europees Parlement en trekker Limburgse Kamerlijst
Wij proberen toch wel belang te hechten aan Vlaanderen in Europa en in de wereld, maar de verkiezingscampagne is natuurlijk wel zeer kort en in de media komt het zeer weinig aan bod. Binnen België zijn er ook heel wat conflicten waardoor die regering vroegtijdig gevallen is, daar wordt nu vooral op gefocust. Daar moet eerst een oplossing voor gevonden worden.
Internationale aspecten komen bijvoorbeeld bijna niet aanbod in debatten, terwijl heel veel mensen zich volgens mij voor Europa interesseren. Die onderwerpen raken gewoon niet door de mediamuur.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.