Waardig werk ideaal wapen tegen armoede

Op 7 oktober, de internationale dag voor Waardig Werk, heeft een coalitie van ngo’s en vakbonden de campagne ‘Waardig Werk’ op gang geschoten. Twee jaar lang zullen ze samen campagne voeren rond waardig werk als beste remedie tegen armoede. De internationale campagne ‘Decent work, decent life’ stelde haar eisen voor aan Margot Wallström, vice-voorzitter van de Europese Commissie.

De vakbondskoepels ACV-CSC,  ABVV-FGTB en ACLVB-CGSLB slaan de handen in elkaar met de Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging 11.11.11, fos-Socialistische Solidariteit, Oxfam-Solidariteit, Wereldsolidariteit en de Franstalige koepel CNCD-11.11.11. Met hun campagne onder de slogan ‘Werknemers zijn geen gereedschap’ willen de organisaties erop hameren dat mensen overal recht hebben op een waardig loon en goede arbeidsomstandigheden. Vandaag de dag hebben nog miljoenen mensen een voltijdse baan waarmee ze minder dan 2 dollar (1,5 euro) per dag verdienen.
Anderzijds wil de coalitie het publiek bewustmaken van het belang van waardig werk voor iedereen. Waardig werk moet een plaats krijgen in de millenniumdoelstellingen, in het beleid van de internationale instellingen, in de praktijk van bedrijven en in het Belgische beleid. De financiële crisis vandaag toont aan dat meer regulering en controle op kapitaal, economie en arbeid noodzakelijk is.

Ongelijkheid vergroot


Het begrip waardig werk is afkomstig van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) en werd in 1999 gelanceerd door de toen kersverse directeur-generaal Juan Somavia. ‘De huidige mondialisering heeft wellicht de extreme armoede verminderd maar ze heeft duidelijk de ongelijkheid vergroot’, zegt Somavia in een gesprek met MO*. Om de ongelijkheid en de onvrede die ermee samenhangt te keren, pleit de Chileen voor waardig werk.
‘De kracht van Waardig Werk zit in de synergie van rechten, werk, sociale bescherming en sociale dialoog. Veiliger jobs zijn meer productieve jobs. Kinderarbeid ondermijnt de economische prestaties op de lange termijn. Effectief gelijkekansenbeleid voor mannen en vrouwen leidt tot een meer dynamische groei. Een bevolking die zich veiliger voelt, zal meer in staat en bereid zijn om zich aan te passen aan economische veranderingen. Waardige inkomens vertalen zich in solide consumptie die op haar beurt de vraag stimuleert, wat dan weer de investeringen op gang houdt. Het hangt allemaal samen.’

Acties in Latijns-Amerika


Naar aanleiding van de Werelddag voor Waardig Werk trokken Latijns-Amerikaanse vakbonden dinsdag de straat op voor waardig werk. In Peru werd gestaakt tegen de regering van Alan García. Diens economische politiek geeft de markt vrij spel, wat de werkomstandigheden nog slechter maakt, zeggen de twintig syndicale en sociale organisaties die op straat kwamen. Het minimumloon in Peru, zo’n 180 dollar, groeit trager dan in andere Latijns-Amerikaanse landen. De meeste Peruanen werken bovendien zonder sociale bescherming, zeker in de mijnsector, de motor van de economische groei.
In Argentinië organiseerden de Confederación General del Trabajo (CGT), de grootste vakbond, en de Central de Trabajadores Argentinos (CTA) dinsdag vormingsseminaries, affiche- en andere straatacties en panelgesprekken onder de slogans ‘waardig werk voor een waardig leven’, ‘vrijheid en syndicale democratie’ en ‘herverdeling van de rijkdom’. In Argentinië daalt de werkloosheid sinds 2002 maar volgens de laatste statistieken bevindt ruim een derde van de Argentijnen zich nu al in de informele economie.

Leraars


In veel landen in Afrika is er een acuut gebrek aan leerkrachten door de lage salarissen, het gebrek aan jobzekerheid, hun gebrekkige opleiding en overvolle klassen. Volgens Unesco zijn er zo’n 3,8 miljoen leraars extra nodig in Afrika om universeel basisonderwijs te garanderen.
Kwantiteit is niet het enige probleem. Gebrekkige opleiding is een andere serieuze belemmering. In ontwikkelingslanden is het niet ongewoon leraars te vinden die zelf geen hogere opleiding hebben gehad. Om de situatie te verbeteren kan enkel een coherent beleid de aanwerving van voldoende leraars bevorderen, hun status garanderen en instaan voor een kwaliteitsvolle opleiding.

Staking


In ons land steunden de traditionele vakbonden maandag 6 oktober een nationale staking. ‘Meer loon, behoud en versterking van de solidariteit, stop de prijsstijgingen, rechtvaardige belastingen en kwaliteitsvolle openbare diensten,’ waren de krachtlijnen van de stakingsdag. 
In Gent was er speciale aandacht voor de situatie in de textielsector. Op vlaggen en spandoeken was de slogan ‘tewerkstelling is koopkracht’ te lezen. Vooral de vlijmscherpe concurrentie met lageloonlanden en een wereldwijde overproductie zorgde ervoor dat er de laatste weken een aantal grote textielbedrijven in Oost- en West-Vlaanderen de deuren sloten.

WAT IS WAARDIG WERK?
Volgens de definitie van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) moet waardig werk productief zijn, in vrijheid, gelijkheid, veiligheid en waardigheid worden uitgevoerd, eerlijk vergoed worden, sociale bescherming bieden en persoonlijke ontwikkeling mogelijk maken. De VN-organisatie noemde waardig werk in 2000 een manier om extreme armoede uit te roeien, een van de millenniumdoelstellingen. Maar veel ontwikkelingslanden komen daar maar moeilijk toe.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.