Waanzin voor beginners

In Terug naar Mogadishu neemt de Somalische auteur Nuruddin Farrah ons mee naar de waanzin van de oorlog in Somalië. Het is geen expliciet gewelddadig verhaal met blaffende geweren of ontploffende landmijnen.

Farrah licht de sluier op over wat oorlog doet met de menselijke geest. Hoe de waanzin, achterdocht en wanhoop de samenleving binnensijpelen via individuen en familiebanden, en zo het herstel van een volk in de weg staan. Jebleeh, het hoofdpersonage, keert na jaren ballingschap in de Verenigde Staten terug naar Mogadishu om enkele familiale zaken te regelen.

De lezer is getuige van hoe een groeiende paranoia zich van hem meester maakt en hoe voor hem de lijn tussen realiteit en fictie vertroebelt. Dit tragisch-magisch verhaal houdt met zijn diepmenselijke personages in een uiterst onmenselijke setting, de aandacht van lezer van de eerste tot de laatste bladzijde vast.

Farrah heeft een eigen ritme en neemt de tijd om zijn verhaal te vertellen. De sterkte van het boek ligt bovenal in het feit dat de auteur een complexe oorlog –die intussen al twintig jaar aanhoudt– op een menselijk niveau verstaanbaar weet te maken. Niet door uitgesproken standpunten in te nemen, maar door de nuances, de openstaande vragen en gedeelde verantwoordelijkheid van de betrokkenen in het conflict tot leven te roepen in de conversaties van zijn personages. Terug naar Mogadishu kwam in 2005 uit in het Engels en is het eerste deel van een trilogie over de terugkerende Somali’s uit de diaspora. Het verhaal is nog brandend actueel.

Terug naar Mogadishu door Nuruddin Farah is uitgegeven door De Geus. 411 blzn. ISBN 9789044513912

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.