Vuur wakkert Argentijnse boerenoorlog aan

Ongeveer 70.000 hectaren brandende graaslanden hullen Buenos Aires, de omgeving van de Argentijnse hoofdstad en een deel van buurland Uruguay in rook. De vuurzeeën, het gevolg van uit de hand gelopen pogingen om de weilanden te ontdoen van dor gras, zorgt voor nieuwe spanningen tussen de Argentijnse boeren en de regering die al sinds maart met elkaar in de clinch liggen.
Het vuur begon in de provincie Entre Ríos, op zo’n 300 kilometer ten noorden van Buenos Aires. Nu staan in die provincie ongeveer 60.000 hectaren in brand, en in het noorden van de provincie Buenos Aires 10.000 hectaren. De bijtende rook die de bijna 300 brandhaarden ontwikkelen, is al twee weken merkbaar in Buenos Aires en omstreken. Na een aantal zware ongevallen door de slechte zichtbaarheid, sloten de autoriteiten een aantal snelwegen af. Er werden ook vluchten geschrapt. Donderdag (17 april) lagen ook Montevideo en andere steden in het zuiden van buurland Uruguay onder een rooktapijt.   

Boeren in de regio hebben de gewoonte weilanden af te branden om droog gras te verwijderen en de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Op verschillende plaatsen was dat vuur de voorbije weken niet meer onder controle. De Argentijnse autoriteiten hebben klacht ingediend tegen een aantal boeren, maar het onderzoek is nog maar net begonnen.

Olie op het vuur



De vlammen verhitten donderdag ook de moeilijke gesprekken tussen de Argentijnse regering en de boerenorganisaties. De boeren willen dat de overheid een forse verhoging van de importheffingen ongedaan maakt. Die moet de producenten aanmoedigen meer levensmiddelen aan te bieden op de Argentijnse markt, waardoor de prijzen zouden moeten dalen. De boeren willen ook meer steun voor de productie van vlees, zuivel en graan. Met wegversperringen brachten ze in maart drie weken lang de bevoorrading van de steden in het gedrang, maar de regering gaf nauwelijks toe.

De boeren uit de provincie Entre Ríos stellen zich in het conflict het radicaalst op. Alfredo De Angelis, een van de leiders van de protesten van maart, heeft ermee gedreigd op 2 mei nieuwe wegversperringen op te werpen.

Volgens Raúl Brasesco, een ingenieur van een landbouwkundig instituut uit Entre Ríos, zouden de grote branden een gevolg kunnen zijn van een ongelukkige combinatie van factoren: het was lang droog in de provincie, er staat veel wind, en het gras is hoog opgeschoten omdat er minder koeien zijn dan normaal. Hij vindt het wel vreemd dat er zoveel boeren nu weilanden zijn gaan afbranden: normaal wordt die techniek aan het einde van het koude seizoen ingezet, in oktober of november. Maar misschien heeft de droogte sommige boeren ertoe aangezet ook nu dor grasland aan te steken, speculeert Brasesco.

De Argentijnse president Cristina Fernández en minister van Binnenlandse Zaken Florencio Randazzo hebben zwaar uitgehaald tegen de “onverantwoordelijke” boeren die “alleen aan winst denken, zonder acht te slaan op de gevolgen van wat ze ondernemen.” De Argentijnse landbouwfederatie, één van de vier boerenorganisaties die met de regering aan tafel zitten, deed meteen haar beklag over de “politieke ondertoon” in die beschuldigingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.