VS willen uitlevering "marihuanaprins"

De Canadese “marihuanaprins” Marc Emery is de Amerikanen een doorn in het oog. Washington wil dat Canada Emery uitlevert omdat hij via het internet zaadjes van marihuanaplanten te koop aanbiedt. Emery speelt een prominente rol in de beweging die zich inzet voor de legalisering van drugs. “De Amerikanen willen die beweging het zwijgen opleggen”, constateert de marihuanaprins.
Volgens Marc Emery gedraagt de Amerikaanse regering zich “wreed en sadistisch” en wil ze mensen met een eigen mening straffen. “Het Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA) waant zich een almachtig doodseskader dat de gevangenissen moet vol krijgen. De instelling verkwist miljarden dollars.”

In december houden de Canadezen waarschijnlijk een hoorzitting over de gevraagde uitlevering van de drugsprins. De kans is groot dat de Canadese conservatieve regering positief zal reageren op het uitleveringsverzoek van de Amerikanen. Ook de Canadese autoriteiten voeren een stevig antidrugsbeleid. Ze zijn de houding van hun Amerikaanse collega’s dan ook gunstig gezind. Als Emery wordt uitgeleverd, riskeert hij meer dan 20 jaar gevangenisstraf..

Marc Emery verhandelde gedurende elf jaar marihuanazaadjes via het internet. Uit zijn eigen boekhouding blijkt dat hij soms een jaaromzet van 3 miljoen dollar (2,3 miljoen euro) haalde. De Canadees verkocht echter nooit marihuana, ook al probeerden medewerkers van de DEA hem vaak in de val te lokken door zich als klanten voor te doen.

In juli 2005 viel het doek voor het handeltje van Emery. De DEA en de Canadese politie legden toen beslag op al zijn bezittingen en zowat alles wat te maken had met zijn handel in marihuanazaadjes.

De geviseerde Canadees zegt dat hij geen drugshandelaar is, maar een politieke activist die opkomt voor de legalisering van marihuana. Emery geeft een tijdschrift voor cannabisgebruikers uit en leidt ook een politieke partij, de British Colombia Marijuana Party, in het westen van Canada.

Meer dan 4 miljoen dollar (3,1 miljoen euro) van zijn winst besteedde de marihuanaprins aan juridische bijstand voor kwekers van marihuanaplanten die werden vervolgd en het organiseren van conferenties over de legalisering van drugs. De jongste conferentie vond eerder deze maand in Montréal plaats. Ze viel samen met een conferentie over de bestrijding van drugs die werd georganiseerd door de DEA en de Canadese politie. Emery en zijn medestanders inviteerden de DEA en de politie om deel te nemen aan een symposium, maar zijn voorstel viel in dovemansoren.

De Argentijnse rechter Martín Vázquez Acuñas, zijn Canadese collega Jerry Paradis, professoren uit de rechten, advocaten en verdedigers van de burgerrechten namen deel aan het symposium over het legaliseren van drugs. “De oorlog tegen drugs werkt niet”, verklaarde Terry Nelson, een politiefunctionaris uit de Amerikaanse staat Texas die in de afgelopen tientallen jaren tal van drugsdealers arresteerde aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Nelson is van mening dat er maar één goede manier is om het drugsprobleem aan te pakken: legaliseer alle mogelijke drugs, van marihuana tot cocaïne en heroïne.

“Het verbieden van drugs is een mislukking”, zei Marc-Boris St-Maurice, de directeur van NORML-Canada, een groepering die opkomt voor de legalisering van marihuana. “We moeten andere wegen bewandelen.” St-Maurice pleit voor een combinatie van een legalisering met een vorm van overheidstoezicht.

Heel wat pro-marihuana-activisten denken dat de autoriteiten Emery vervolgen om de strijd pro legalisering een rake klap toe te brengen. Emery werd al 21 keer aangehouden en zat 17 keer in de gevangenis.

Zelf gaat de Canadees er prat op dat niemand meer marihuanazaad verkocht dan hij. In zijn catalogus stonden 540 soorten marihuana uit de hele wereld vermeld. Een netwerk van onafhankelijke zaadkwekers, vooral Canadezen, kocht zaad uit andere landen en ging daarmee aan de slag. De uiteindelijke kopers van het zaad kozen uit de catalogus en betaalden hun bestellingen via de post. De zaadjes werden in kleine omslagen naar de afnemers verstuurd. Ze werden met een soort olie behandeld om de geur te camoufleren. “Nooit ontdekte de douane één van mijn enveloppen”, aldus Emery. Volgens hem kreeg bijna niemand last met de politie na het kopen van zaadjes via internet.

De marihuanaprins legde geen lijsten aan met de namen van zijn 140.000 klanten of die van de zaadkwekers. Hij maakte er nooit een geheim van hoe hij aan de kost kwam. Emery betaalde meer dan een half miljoen dollar aan belastingen op zijn omzet, ook al is de verkoop van marihuana en marihuanazaadjes wettelijk verboden in Canada.

Sinds enkele jaren mag je in Canada marihuana gebruiken voor medische doeleinden. Functionarissen uit de Canadese gezondheidszorg verwezen zelfs naar Emery voor het aankopen van zaadjes. Nu laat de regering eigen marihuanazaad kweken. Emery werd door de autoriteiten beboet, maar tot nu toe moest in Canada nog niemand naar de gevangenis wegens het verkopen van zaadjes.

In de VS liggen de zaken heel anders. Een vriend van Marc Emery kreeg in de Amerikaanse staat Oklahoma 30 jaar cel omdat hij 200 planten had gekweekt.

Eind 2005 bleek uit een opiniepeiling dat 58 procent van de Canadezen vond dat het niet opging om Emery uit te leveren aan de Amerikanen. De marihuanaprins gelooft dat hij momenteel op nog meer steun kan rekenen onder de Canadese bevolking. “Mijn arrestatie was politiek geïnspireerd.” (DB/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.