VS-soldaten in Somalië

Lange tijd is het onduidelijk geweest of de Amerikaanse inmenging in Somalië zich beperkte tot luchtaanvallen, of er ook grondtroepen werden ingezet.
Op 11 januari meldde de Washington Post dat Amerikaanse militairen Zuid-Somalië waren binnengetrokken om op de grond het resultaat van de luchtaanvallen te gaan vaststellen. Op zondag 21 januari maakte een freelance-journalist van Reuters al bekend dat hij Amerikaanse soldaten had opgemerkt in Zuid-Somalië.
Op vrijdag 26 januari meldden verschillende nieuwsbronnen dat een aantal Amerikaanse soldaten zou zijn gevangengenomen in het Zuiden van Somalië.
In een officiële reactie verklaarde een woordvoerder van de het Amerikaanse Department of Defense vrijdag dat de Verenigde Staten soldaten van de landmacht hebben ingezet in Oost-Afrika om vermoedelijke terroristen en leden van Al-Qaeda “op te sporen, te lokaliseren en te identificeren”. Dat er troepen zouden zijn gevangengenomen ontkende hij met klem. Verdere informatie werd niet gegeven, officieel “om de troepen niet in gevaar te brengen”.

Special Forces


De Amerikaanse troepen zouden ook betrokken zijn geweest in de voorbereiding van de strijd tegen de moslimrebellen in Somalië. Eind vorig jaar waren Special Forces actief in het noordoosten van Kenia om “scholen te herstellen en medische hulp te verlenen”. Sceptici beweren dat het ging om een intelligence operation die tot doel had na te gaan wie de Keniaans-Somalische grens overstak.
Newsweek publiceerde begin januari een interessant artikel over de inmenging van de Verenigde Staten in Somalië.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.