"VS sluiten duizenden mensen op zonder proces"

Meer dan 30.000 immigranten worden zonder enig verhoor vastgehouden in Amerikaanse detentiecentra. Daarmee schenden de VS internationale mensenrechten, zegt Amnesty International USA in een nieuw rapport.
Volgens het rapport Jailed Without Justice is het aantal immigranten dat dagelijks opgesloten zit sinds 1996 verdrievoudigd tot meer dan 30.000 personen. Ze zijn niet verhoord om uit te zoeken of hun detentie gerechtvaardigd is.
Onder de gedetineerden bevinden zich ongedocumenteerde immigranten, asielzoekers, slachtoffers van mensenhandel en zelfs staatsburgers.
“Amerika zou zich kwaad moeten maken over de schaal van de mensenrechtenschendingen binnen de eigen grenzen”, zegt Larry Cox, directeur van Amnesty. “Er worden duizenden mensen opgesloten zonder eerlijk proces en vastgehouden in een systeem waar je zonder routebeschrijving niet uitkomt.”
Amnesty heeft minstens 117 personen gevonden die maanden of jaren werden opgesloten voor misdaden waar ze uiteindelijk niet voor konden worden uitgezet. Bovendien zouden minstens 322 gevangen recht gehad hebben op de Amerikaanse nationaliteit.

Een dollar per dag


Meneer W., een Amerikaans burger, werd opgesloten in een detentiecentrum voor immigranten in Arizona. Hij was geboren in Minnesota en was nooit het land uit geweest, maar het opvragen van zijn geboortecertificaat kostte 30 dollar. Daarvoor moest hij eerst dertig dagen in de gevangeniskeuken werken, voor het loon van een dollar per dag.
L.N. (27) is in Afghanistan geboren, maar kwam op 7-jarige leeftijd als vluchteling naar de VS. Wegens een drugsmisdaad kwam hij in 2007 in een uitzetprocedure terecht. In de gevangenis had hij constante pijn en oververmoeidheid, en hij plaste bloed. De dokter kwam pas na anderhalve maand en een behandeling kreeg hij pas na negen maanden.
In Amerika heeft iedereen in een uitzetprocedure recht op een proces, maar wel voor eigen rekening. Daarom heeft 84 procent geen advocaat. Uit onderzoek blijkt dat de kans op asiel dan vijf keer zo klein is.

Prikkeldraad


Volgens Amnesty voldoen de omstandigheden in de detentiecentra vaak niet aan internationale criteria. De immigranten worden vaak samen met criminele gevangenen vastgehouden. Ze worden vaak vastgebonden of krijgen handboeien, en zitten tussen prikkeldraad.
“We onderzoeken het rapport”, zegt Cori Bassett, woordvoerster van de Immigratie- en Douanedienst. “We hebben al flinke voortgang geboekt door standaarden voor detentie vast te stellen”, al is het zo dat “de behandeling van gedetineerden nog niet aan onze gewenste standaard voldoet”.
Amnesty adviseert de regering om verplichte standaarden voor detentiecentra door te voeren. Bovendien zouden de alternatieven, zoals voorwaardelijke vrijlating met een borgsom die te betalen is, altijd expliciet moeten worden overwogen.
De Immigratie- en Douanedienst “belooft werk te maken van meetbare en duurzame vooruitgang”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.