VS maken mensenhandelaars rijker

De mensenhandelaars aan de grens tussen de VS en Mexico zijn niet ongelukkig met de scherpere bewaking die de VS hebben aangekondigd. Dat geeft hun een goede reden om hun tarieven op te trekken.
“Tot hiertoe hebben we nog niets gemerkt”, zegt Luis Kendzierski, de directeur van het Casa del Migrante, een opvangcentrum voor migranten in de Mexicaanse grensstad Tijuana. “Maar als de controles toenemen, vragen de polleros meer, dat hebben we vroeger ook gezien.” Polleros of coyotes zijn mensenhandelaars die Mexicanen en andere Latijns-Amerikanen heimelijk over de grens helpen.

In 1993 begon Washington voor het eerst echt inspanningen te doen om illegale migranten tegen te houden aan de grens met Mexico. Er kwamen meer politiepatrouilles en hekken om de omgeving van de meest gebruikte grensovergangen af te sluiten. Voor 1993 kostte de illegale overtocht van Mexico naar een veilige plaats in de VS ongeveer 150 dollar (117 euro). Nu kost diezelfde reis tussen 2.000 en 7.000 dollar (van 1.500 tot 5.500 euro).

“Als de extra hekken er komen en de Nationale Garde begint te patrouilleren zoals Bush aankondigde, zal het nog veel duurder worden een pollero in te schakelen”, voorspelt Kendziersky.

Veilig is die dure begeleide reis allerminst. Veel migranten worden onderweg in de steek gelaten of beroofd. Elke jaar bezwijken ook honderden mensen tijdens de helletocht door woestijngebieden of in de laadruimte van vrachtwagens die de grens oversteken.

Toch proberen elk jaar 1,5 miljoen migranten zonder de nodige papieren de VS binnen te komen. Tot hiertoe slaagden daar elk jaar ongeveer 400.000 mensen ook in.

De Amerikaanse president George W. Bush kondigde vorige week maandag aan dat hij 6.000 soldaten van de Nationale Garde naar de grens zal sturen om de 12.000 huidige grenswachten bij te staan. De Amerikaanse Senaat keurde woensdag de bouw van 595 kilometer nieuwe hekken aan de grens goed. Die maatregel moet nog worden bekrachtigd door het Huis van Afgevaardigden, dat eerder een voorstel goedkeurde om 1.100 kilometer nieuwe hekken op te richten, en de president.

Nu is ongeveer 112 kilometer van de grens tussen Mexico en de VS afgesloten met hoge hekken. Op veel andere plaatsen maken lagere hekken of natuurlijke barrières het oversteken van de grens moeilijk.

Vertegenwoordigers van de regeringen van Costa Rica, Guatemala, Honduras en Nicaragua sloten zich vrijdag aan bij een diplomatieke brief waarin de Mexicaanse regering de dag voordien haar bezorgdheid had geuit over de bouw van nieuwe hekken en de inzet van soldaten aan de grens. Samen met die landen komen ook Panama, de Dominicaanse Republiek en Colombia op voor een versoepeling en vermenselijking van het Amerikaanse migratiebeleid. Er leven bijna 43 miljoen mensen van Latijns-Amerikaanse afkomst in de VS. 10 à 12 miljoen vreemdelingen in de VS verblijven illegaal in het land. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.