“VS-hulp aan Afghanistan loopt mank”

De Amerikaanse ontwikkelingshulp aan Afghanistan faalt. Veel van het beloofde geld komt niet. En wat wel komt, wordt slecht besteed. “In veel gevallen is er geen overzicht en wordt het werk slecht of niet uitgevoerd”, zegt een VN-bron.
Volgens het Center for American Progress, een denktank in Washington, hebben de VS sinds 2002 10,4 miljard dollar toegezegd aan Afghaanse ontwikkelingshulp. Slechts de helft daarvan werd uitgegeven. Dat vertegenwoordigt slechts 2 procent van de totale som die de VS in het land uitgeeft, de rest gaat naar de militaire inspanning.
Bovendien gebeurt de reconstructie grotendeels door het Amerikaanse ontwikkelingsagentschap USAID, dat enkel Amerikaanse bedrijven contracteert.
“Die bedrijven besteden het werk uit aan andere bedrijven, en wanneer het werk zelf wordt uitgevoerd door het Afghaanse bedrijf, krijgt dat slechts een fractie van het oorspronkelijke bedrag”, zegt een VN-functionaris die anoniem wil blijven. “In veel gevallen is er geen overzicht en wordt het werk slecht of niet uitgevoerd.”
USAID-vertegenwoordigers in Kaboel zeggen dat ze de Amerikaanse regels moeten volgen. VS-functionarissen zeggen dat alles transparanter wordt maar weigerden meer details te geven.

Ongenoegen van bevolking


De laatste officiële cijfers, uit 2005, hebben het over 40 procent werklozen in Afghanistan. Volgens waarnemers ligt het werkelijke aandeel veel hoger.
Zonder ontwikkeling en jobs zal het ongenoegen van de bevolking over de regering en de buitenlanders blijven groeien, zeggen experts.
“Als de internationale gemeenschap de huidige crisis aanpakt en banen creëert, dan zullen veel jonge Afghanen die in het verzet gestapt zijn, met vechten stoppen en een echte job zoeken”, zegt analist Ruhullah Amin.
“We willen wat iedereen wil: een job en veiligheid”, zegt talibanstrijder Fazlullah. “Als we dat hebben, dan stoppen we met vechten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.