VS beëindigen diplomatiek embargo Syrië

De Amerikaanse regering gaat twee hoge medewerkers naar Syrië sturen. Daarmee komt een einde aan een diplomatiek embargo van vier jaar. Jeffrey Feltman en Daniel Shapiro moeten “voorbereidende gesprekken” voeren, waarschijnlijk om de relaties tussen de twee landen te verbeteren.
Het initiatief werd dinsdag (3 maart) in Jeruzalem aangekondigd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton. In Amerika is er lof voor het initiatief, vooral van organisaties die teleurgesteld waren omdat de vorige Amerikaanse regering weigerde een rol te spelen vredesgesprekken tussen Syrië en Israël. Daarbij speelde Turkije de rol van bemiddelaar. De Amerikaanse voorstanders zeggen dat stabiliteit in het Midden-Oosten onmogelijk is zonder de medewerking van Syrië.
Maar andere experts vrezen dat Syrië een harde noot wordt om te kraken als Washington hoopt dat de Syrische  president Bashar Al-Assad zijn alliantie met Iran opzegt en een einde maakt aan zijn steun aan Hamas en Hezbollah, militante islamistische bewegingen in de Palestijnse Gebieden en in Libanon.
De twee Amerikaanse gezanten die binnenkort naar Syrië vertrekken zijn Jeffrey Feltman, assistent-minister van Buitenlandse Zaken voor Aangelegenheden in het Midden-Oosten, en Daniel Shapiro, een hoge medewerker van de Nationale Veiligheidsraad en een van de topadviseurs over het Midden-Oosten voor president Barack Obama tijdens zijn presidentscampagne.

Moeilijke relatie


De relaties tussen Syrië en de VS waren almaar verslechterd onder het beleid van de vorige Amerikaanse president, George W. Bush. Damascus had veel kritiek op de Amerikaanse invasie in irak in 2003. Daarop beschuldigde Washington Syrië ervan de soennitische opstand tegen de Amerikanen in het buurland te steunen.
In 2005 trokken de VS hun ambassadeur terug uit Damascus als protest tegen de moord op de voormalige Libanese president Rafik Hariri. Volgens de VS was Syrië bij die aanslag betrokken. In 2006 zou er vanuit het Witte Huis bij de Israëlische regering aangedrongen zijn om de oorlog tegen de Hezbollah meteen uit te breiden tot Syrië. Een jaar later had de Amerikaanse regering lof voor een Israëlische aanval tegen de vermoedelijke bouwwerf van een Syrische kernreactor.
Obama had tijdens zijn presidentscampagne herhaaldelijk beloofd weer toenadering te willen zoeken tot Syrië. De voorbije weken liet Washington toe dat Boeing twee commerciële Syrische vliegtuigen repareerde. De Amerikaanse regering stond ook achter het bezoek van de Democratische senator John Kerry aan Damascus. En vorige week donderdag had Feltman, die ooit nog ambassadeur was in Beiroet, een onderhoud van twee uur met de Syrische ambassadeur Imad Moustapha.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.