Vrouwland wint debuutprijs

Rachida Lamrabet heeft de Debuutprijs 2008 gewonnen met haar roman Vrouwland. Boek.be reikt jaarlijks de prijs ter waarde van 6.200 euro uit aan de beste Vlaamse debuterende romanschrijver.
‘Zonder woordvoerder te willen zijn van wie of wat dan ook, toont Lamrabet in Vrouwland de twijfels en onzekerheden van een groep jongeren van deze tijd die ondanks alle meestal negatieve media-aandacht veel te weinig zelf aan het woord komen. Voor een literaire prijs is dit op zich niet belangrijk: in dit geval is het cruciaal dat Lamrabet een meer dan adequate literaire vorm heeft gevonden om een belangrijke nieuwe stem te laten horen in het Vlaamse literaire landschap’, oordeelde de jury.
Lamrabet viel in 2006 al in de prijzen. Kif Kif bekroonde haar met de ‘Kleur de Kunst!’-prijs voor het verhaal ‘Mercedes 207’, dat in MO*39 gepubliceerd werd.

Younes en Mariam


In Vrouwland zijn de hoofdpersonages Younes en Mariam. Younes is een Berber die de oversteek naar Europa waagt omdat hij oprecht en onherstelbaar verliefd geworden is op Mariam. Hij haalt de kust niet, maar zijn verhaal gaat wel verder. Mariam is een Antwerpse Marokkaanse die afstand genomen heeft van haar familie en gemeenschap om haar eigen weg te kunnen gaan. Ze herinnert zich Younes nauwelijks, maar ontsnapt uiteindelijk niet aan de confrontatie met zijn verlangen en haar eigen verleden.
Het is duidelijk dat enkele Marokkaans-Vlaamse politica’s model gestaan hebben voor Mariam en dat de sympathie van de auteur zowel bij de emancipatie als de gemeenschapsverbondenheid –al weegt dat laatste uiteindelijk meer door. Lamrabet tekent rond het tragische “koppel” enkele sterke nevenfiguren, waardoor het verhaal bijkomende diepgang en complexiteit krijgt.

Een volledige bespreking van het boek vind je terug in MO*49.


Vrouwland door Rachida Lamrabet is uitgegeven door Meulenhoff/Manteau. 236 blzn. ISBN 978 90 8542 113 9

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.