Vrouwenbesnijdenis loopt sterk terug

Het einde van de vrouwenbesnijdenis lijkt stilaan in zicht in Burkina Faso, twaalf jaar nadat de regering een programma opzette om de traditie uit te roeien. In sommige provincies wordt volgens de meest recente schattingen nog maar een kleine minderheid van de meisjes genitaal verminkt. In de provincie Nayala, in het westen van het land, valt nog wel meer dan een derde van de jonge vrouwen ten prooi aan de praktijk. Maar in 1992 werden in heel het land nog gemiddeld twee derden van alle meisjes besneden. De discussie over genitale verminking is geen taboe meer, zegt Hortense Palm, secretaris van het Nationaal Comité voor de Strijd tegen de Besnijdenis (CNLPE).

In 1992 werden in sommige provincies van Burkina Faso nog zo goed als alle meisjes besneden. Maar de intensieve voorlichtingscampagnes die de overheid de afgelopen twaalf jaar rond het thema opzette, hebben vruchten afgeworpen. In de noordelijke provincie Oudalan is het aandeel van de meisjes dat besneden wordt teruggelopen van 97,49 naar 13 procent; in Nayala van 99,6 tot 38,7 procent. Dat zijn de slechtste cijfers. In de provincies Sanguié, Mouhoun en Ziro, waar het aandeel besneden meisjes in 1992 nog 50 tot 77 procent bedroeg, worden nu nog respectievelijk een, drie en twee procent van de meisjes genitaal verminkt. Een indrukwekkend resultaat voor een land waar vier op vijf inwoners op het platteland leven, waar tradities nog altijd in ere worden gehouden.

De Burkinese overheid is erin geslaagd het probleem bespreekbaar te maken. Genitale verminking komt aan bod in het onderwijs en 12 mei is uitgeroepen tot nationale dag tegen de vrouwenbesnijdenis. Omdat het taboe rond de ingreep doorbroken is, trekken nu ook steeds meer slachtoffers naar de ziekenhuizen om de complicaties te laten behandelen die vrouwenbesnijdenis kan hebben.

Volgens imam Adama Sakandé, een medewerker van de CERFI, een centrum voor islamstudies, kreeg de campagne de wind in de zeilen toen onderzoek in 1993 en 1994 aantoonde dat de islam vrouwenbesnijdenis niet voorschrijft. Daarmee verloren de voorstanders een belangrijk argument. Ongeveer de helft van de Burkinezen is moslim.

De komende maanden organiseert de Burkinese overheid een bewustmakingskaravaan door de streken waar de praktijk nog relatief veel voorkomt. Volgens het CNLPE zijn er nog altijd dorpen waar niet-besneden vrouwen niet op het gewone kerkhof mogen worden begraven.

De vrouwen die traditioneel de ingreep uitvoeren, kunnen sinds 1996 veroordeeld worden tot een maximumstraf van drie jaar en een boete van 900.000 CFA (meer dan 1.400 euro). In 2003 werd een honderdtal dergelijke vrouwen gearresteerd en veroordeeld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.