Vrouwen willen zingen en bidden in het openbaar

Afghaanse vrouwen hebben de religieuze en politieke leiders in hun land om vrouwenmoskeeën gevraagd. Sinds kort mogen vrouwen ook opnieuw op de Afghaanse staatstelevisie zingen. Het lijkt erop dat Afghaanse vrouwen steeds meer op hun rechten gaan staan.

Tijdens een ontmoeting met de religieuze leider Sebghatullah Mujadidi hebben duizend Afghaanse vrouwen deze week de regering om vrouwenmoskeeën en aparte plaatsen in bestaande moskeeën gevraagd. Mujadidi en heel wat andere mullahs in Afghanistan steunen het voorstel, maar het Afghaanse hooggerechtshof noemt het onwettig. Shir Ahmad Azadani, het hoofd van de provinciale rechtbank in Herat, zegt dat daar in sommige moskeeën nu al plaatsen worden vrijgehouden voor vrouwen.

Volgens Jamal Mubariz van het Ministerie van Religieuze Zaken zullen er geen aparte vrouwenmoskeeën komen, maar zal een aantal van de bestaande moskeeën gedeeltelijk ingericht worden voor vrouwen door een gordijn in het midden te hangen. Een andere ambtenaar liet echter verstaan dat aan de eisen van de vrouwen tegemoetgekomen zal worden zodra een nieuwe regering is gevormd. Op 9 oktober heeft interim-president Hamid Karzai de presidentsverkiezingen in Afghanistan gewonnen.

Bidden in een moskee zou meer opleveren dan thuis bidden. Heel wat moslimlanden hebben al speciale moskeeën waar vrouwen kunnen bidden. In Afghanistan zijn de meningen over vrouwen en bidden in het openbaar echter verdeeld. Volgens sommige mulla’s is het heel moeilijk voor vrouwen om naar de moskee te gaan, zegt Maulavi Ansarullah, woordvoerder van de hoogste gerechtelijke functionarissen in Kaboel. Vrouwen kunnen geen aparte moskee hebben die wordt geleid door een vrouwelijke imam, want vanuit islamitsch oogpunt zijn vrouwen niet in staat om een moskee te leiden. In de koran staat wel dat vrouwen in dezelfde moskeeën als mannen mogen bidden, maar dat ze een stuk achter de mannen en jongens moeten blijven.

Een belangrijk symbolisch moment in de strijd voor vrouwenrechten in Afghanistan was de opheffing van een verbod dat zangeressen van de televisieschermen moest houden in Herat. Sinds de vorige provinciegouverneur Ismail Khan die ban had opgelegd, mochten vrouwen niet meer optreden in de programma’s van de regionale tv-zender. Maar dat is nu verleden tijd. Op 11 oktober zond de omroep een videoclip uit van Mahwash, een populaire Afghaanse zangeres die in het buitenland verblijft. Khan, een populaire maar conservatieve leider uit Herat, werd vorige maand door Karzai gevraagd om deel uit te maken van zijn kabinet. De voormalige Afghaanse ambassadeur in Oekraïne, Said Mohammed Khairkhwa, nam Khans plaats in. Khairkhwa staat bekend om zijn veel liberalere opvattingen.

Volgens Ali Shah Bahra, een hoge ambtenaar van het Ministerie van Informatie en Cultuur, zal de staatstelevisie optredens van zangeressen blijven uitzenden. Herat heeft zich geëngageerd om het beleid van de Kaboelse radio en televisie te volgen. Er zal een grote verandering te zien zijn in het audiovisuele landschap van Herat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.