Vrouwen in opmars in Boliviaans parlement

Van de zetels in het Boliviaanse parlement wordt 28 procent binnenkort bezet door vrouwen. Dat kwam niet eerder voor in het Latijns-Amerikaanse land.
De vrouwelijke parlementariërs zijn inmiddels al een strijd aangegaan om de helft van de posten bij de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht naar vrouwen te doen gaan.

Dinsdag werd Ana María Romero gekozen als voorzitter van de Senaat. Romero, lid van de regerende linkse Beweging naar Socialisme (MAS), kreeg 35 van de 36 stemmen. Tien daarvan kwamen van de oppositiepartijen.

Lidia Gueiler is de enige andere vrouw die ooit een leidende rol in het Congres had. In 1979 was ze voorzitter van het Lagerhuis en van 1979 tot 1980 was ze interim-president van Bolivia.

Het nieuwe parlement houdt vrijdag zijn openingssessie. De herkozen inheemse president Evo Morales (50), die sinds 2006 aan de macht is, wordt dan ingezworen voor zijn tweede termijn.

Elf maanden geleden werd het nieuwe ‘Plurinationale Parlement’ ingevoerd, dat het 184 jaar oude Congres vervangt. De grondwet, die werd herschreven door een grondwetgevende vergadering met 33 procent vrouwen, heeft de Boliviaanse staat opnieuw gesticht.

Agenda



Al voor hun officiële installatie voelen de 46 nieuwe, vrouwelijke parlementariërs de druk van activisten om een agenda te volgen die gericht is op gendergelijkheid. Op die agenda staan het bestemmen van de helft van de overheidsposten voor vrouwen en een aantal wetten om de positie van vrouwen te verbeteren.

Boliviaanse vrouwen vormden meer dan tweehonderd organisaties die opereren onder de vlag van de niet-gouvernementele Coordinadora de la Mujer. Zij formuleerden een aantal wetsvoorstellen die al steun hebben van de 33 vrouwelijke MAS-parlementariërs.  

De andere dertien vrouwen in het parlement werden gekozen door de drie oppositiepartijen. Er zijn 166 parlementszetels te verdelen. De MAS won er 115. De Senaat telt 36 leden en het lagerhuis 130, waarvan de helft (65) met directe, persoonlijke stemmen wordt gekozen De andere helft komt van partijlijsten met kandidaten.  

Het aantal vrouwen in het nieuwe parlement verdubbelde ten opzichte van het oude Congres. Dat telde slechts 22 vrouwen, ofwel 14 procent van de 157 zetels.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.