Vrouwen maken promotie in jongerenbendes

Vrouwen in de Braziliaanse jongerenbendes zijn niet langer alleen het liefje van de mannetjesputters in de groep. Ze knappen zelf ook gevaarlijk werk op en willen daarvoor gerespecteerd worden, concluderen Braziliaanse onderzoekers.
De opgang van vrouwen in jongerenbendes de afgelopen tien jaar is markant, schrijven de auteurs van een afgelopen week gepubliceerde studie. Volgens de coördinator van het onderzoek, Miriam Abramovay, hadden vrouwelijke bendeleden tien jaar geleden vooral een “decoratieve” functie. Nu “veroveren ze hun eigen plaats door een actievere rol te spelen en respect af te dwingen”. Vrouwen brengen zelf bijvoorbeeld ook steeds meer merktekens aan die het territorium van de groep afbakenen, een gevaarlijke bezigheid omdat rivaliserende bendes erdoor uitgedaagd worden.

Vrouwenkransje


Onder de dertien jongerenbendes in de hoofdstad Brasilia die de onderzoekers van nabij volgden, waren er geen zuivere vrouwenbendes. Maar in verscheidene bendes hebben vrouwen wel aparte structuren uitgebouwd. Ze bespreken ook andere onderwerpen. Terwijl de mannen het vooral hebben over hun volgende strafexpeditie of confrontatie met rivaliserende groepen, zetten vrouwelijke bendeleden ook graag apart een boompje op over relaties binnen de groep en hoe ze meer respect kunnen verwerven van de mannen.
Volgens Abramovay blijven de verschillen tussen mannen en vrouwen wel groot in de bendes, net als in de rest van de maatschappij. De echte macht blijft in de handen van mannen. Die mannen hebben het er ook nog altijd moeilijk mee te aanvaarden dat vrouwen ook lef kunnen hebben en voor andere bendeleden door het vuur kunnen gaan.
Abramovay maakt zich zorgen dat er vrouwen deel uitmaken van de jongerenbendes en vooral dat ze doordrongen raken van het machismo en de cultuur van geweld die er heersen.
Anders dan de jongerenbendes in Centraal-Amerika zijn de Braziliaanse bendes nog geen echte misdaadorganisaties, al zijn er leden die stelen of drugs verkopen. Om te vermijden dat ze afglijden naar de georganiseerde misdaad, doet de staat er goed aan genoeg mogelijkheden te scheppen voor de bendeleden om zich te uiten en hun talenten in te zetten, schrijven de onderzoekers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.