Vredesproces weer bij af

Er zit niet veel leven meer in het vredesproces in Noord-Uganda. Een poging om een tijdelijk staakt-het-vuren tegen 31 december uit te breiden tot een omvattend bestand, is mislukt. Het Ugandese leger heeft het offensief tegen de rebellen hervat. Maar president Yoweri Museveni heeft wel aangekondigd dat de dialoog met sommige rebellenleiders wordt voortgezet.






Het noorden van Uganda wordt al sinds 1986 geteisterd door vijandelijkheden tussen het Ugandese leger en rebellen van het Verzetsleger van de Heer (LRA). Het LRA zegt het land te willen besturen op basis van de bijbelse tien geboden. Maar echt godsvruchtig lijken de troepen van Joseph Kony niet. De voorbije tien jaar hebben ze misschien wel 20.000 kinderen ontvoerd. Die worden ingezet als kindsoldaten of seksslavinnen. Ook het Ugandese leger treedt niet zachtzinnig op. Het conflict heeft tienduizenden slachtoffers gemaakt en 1,6 miljoen mensen op de vlucht gedreven.

De Ugandese regering kondigde op 14 november een staakt-het-vuren van een maand aan. Dat moest de rebellen in staat stellen zich in bepaalde gebieden te verzamelen voor overleg over eventuele vredesonderhandelingen. Later verlengde de regering haar staakt-het-vuren tot 31 december. De bedoeling was om daarna een verdergaand bestand te sluiten. Maar de onderhandelingen liepen spaak toen de rebellen meer tijd vroegen om het voorgestelde bestand te bestuderen.

In beide kampen heerst veel wantrouwen, en dat gooide roet in het eten, zegt James Tumusiime, de redacteur van The Weekly Observer, een wekelijkse krant in Uganda. Het leger lijkt ervan overtuigd dat de rebellen alleen militair kunnen worden verslagen.

Op nieuwjaarsdag voerde het Ugandese leger een aanval uit tegen rebellen in de bestandszone. Het LRA lokte een vrachtwagen van het leger in een hinderlaag.
Het leger zegt dat de rebellen vorige woensdag ook twee vrouwen hebben ontvoerd. De rebellen kapten hun handen af en stuurden hen naar ons, zegt legerwoordvoerder Shaban Bantariza.

Niet-gouvernementele organisaties dringen er bij beide kampen op aan om te blijven onderhandelen. De gedachte dat we terugkeren naar een open oorlog is ondraaglijk, schreef Stella Ayo-Odongo, de voorzitter van de Burgerorganisaties voor Vrede in Noord-Uganda (CSOPNU), in een verklaring van 5 januari. De laatste echte vredesgesprekken liggen al tien jaar terug. De mensen van Noord-Uganda kunnen niet nog eens tien jaar lijden.

President Museveni heeft aangekondigd dat verdere gesprekken met de rebellen buiten Uganda zullen worden gehouden. Daarop was dit weekend nog geen antwoord gekomen van het LRA.

Het vredesakkoord dat vandaag (zondag) in Nairobi werd ondertekend door de Sudanese regering en de rebellen van de Zuid-Sudanese SPLM/A, maakt de kans groter dat het LRA naar de onderhandelingstafel terugkeert. Er wordt algemeen aangenomen dat de regering in Khartoem het LRA de voorbije jaren gefinancierd heeft en de aanwezigheid van LRA-strijders duldde in het zuiden van Sudan. Dat was een reactie op de vermeende steun van Uganda aan de troepen van de SPLM/A. Waarschijnlijk krijgt het LRA nu geen steun meer vanuit Sudan; de Sudanese regering heeft zelfs afgesproken het Ugandese leger te steunen om de rebellen op het spoor te komen.

Het Internationaal Strafhof heeft een onderzoek ingesteld tegen het LRA wegens misdaden tegen de menselijkheid. Museveni heeft beloofd dat zijn regering zich zal inzetten dat die klachten worden ingetrokken als de rebellen een vredesakkoord aanvaarden of zich overgeven op basis van een wet die LRA-leden amnestie in het vooruitzicht stelt. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.