Voorzichtig lof voor Obama na toezegging aan minderjarige migranten

 De regering van de Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag bekendgemaakt dat bepaalde groepen minderjarige migranten zonder papieren niet langer het land worden uitgezet.

Volgens activisten een eerste stap in de goede richting, maar critici wijzen er ook op dat het besluit wellicht politiek gemotiveerd is.

Anders dan in het verleden, worden kinderen die zonder papieren de Verenigde Staten binnenkomen en geen risico voor de veiligheid vormen, niet meer het land uitgezet. In plaats daarvan kunnen jongeren die daarvoor in aanmerking komen, een werkvergunning krijgen.

Kandidaten daarvoor moeten naar de VS gekomen zijn voor hun zestiende jaar, op school zitten of in het bezit zijn van een diploma van de middelbare school en geen strafblad hebben.

De veranderingen worden per direct doorgevoerd.

Verkiezingen

Volgens het Migration Policy Institute kan de beleidswijziging direct gevolgen hebben voor 1,4 miljoen jongeren.

“Dit is een kwestie van mensenrechten”, zegt Sebastian Roa, een student aan de Universiteit van Maryland. “Ik heb dertien jaar geen papieren gehad en al die tijd wist ik niet hoe het met mij zou aflopen. Dit gaat vooral latino’s aan, maar het heeft ook gevolgen voor mensen van andere afkomst.”

Dat Obama juist nu met zijn beleidswijziging komt, is volgens analisten geen toeval. Eind dit jaar zijn er presidentsverkiezingen in de VS en immigratie is een onderwerp dat voor zowel Obama als de Republikeinse kandidaat Mitt Romney belangrijk is.

Voor zowel Obama als Romney is de stem van Amerikanen van Latijns-Amerikaanse afkomst van groot belang.

President Obama, die het nieuws vrijdag met trots aankondigde, kreeg in de afgelopen drieënhalf jaar veel kritiek over zich heen omdat hij er ondanks herhaalde beloften niet in slaagde het immigratiebeleid te hervormen.

Vlak na zijn benoeming tot president richtte Obama zich op de hervorming van de gezondheidszorg. Veel mensen hadden verwacht dat daarna immigratie aan de beurt zou komen.

De hervorming van de gezondheidszorg stuitte echter op hevige weerstand van de Republikeinen. De daaropvolgende polarisatie in Washington nam bij Obama de motivatie - en het politieke kapitaal - weg om kort daarna nog een gevoelige kwestie aan te roeren.

Hervorming van de immigratiepolitiek bleef uit. Intussen groeide wel de invloed van de latino-kiezers. Elke maand worden 50.000 latino’s achttien jaar en daarmee stemgerechtigd.

Sommige experts beweren dat de kandidaat die in november de verkiezingen wint, ongeveer 40 procent van de stemmen van de 14 miljoen latino’s in het land nodig heeft.  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.