Voedselcrisis leert Senegalezen weer streekgerechten eten

Jarenlange campagnes haalden weinig uit, maar door de voedselcrisis lukt het opeens wel. Senegalezen laten zich veel makkelijker overtuigen om weer graansoorten als gierst en fonio en andere plaatselijke gewassen uit te proberen in de keuken.
De inwoners van de Senegalese hoofdstad Dakar ontbijten meestal met wit stokbrood en doen zich ’s middag bij voorkeur tegoed aan thieboudienne, een schotel van rijst met vis. Senegal moet alle tarwe voor de broden en het leeuwendeel van de rijst die in het land wordt gegeten, invoeren. Door de internationale stijging van de voedselprijzen wordt dat een echte een aderlating.
De Senegalese overheid roept de bevolking al twintig jaar op om meer plaatselijke graansoorten te eten, maar tot vorig jaar had daar nauwelijks iemand oren naar. Maar nu worden die vervangproducten opeens interessanter. Sinds januari is geïmporteerde rijst in de Senegalese hoofdstad Dakar 40 procent duurder geworden. Fonio, gierst en Senegalese maïs kosten maar 15 procent meer. Tarwe kostte in februari van dit jaar dubbel zoveel als in februari 2007. Voor sorghum moesten consumenten in diezelfde tijdsspanne 56 procent meer neertellen.
Senegalezen die het niet breed hebben, beginnen de prijzen te vergelijken. Fonio of gierst klaarmaken is omslachtiger dan rijst koken, maar wie geld kan uitsparen, neemt dat ongemak er wel bij.

Denk globaal, eet lokaal


Actievoerders profiteren van de gunstige wind. In twee Senegalese basisscholen neemt een honderdtal kinderen deel aan Lek Mégnef Sénégal (Woloff voor ‘Laten we Senegalees eten’) een project waarbij ze met steun van de Stichting Slow Food international streekgerechten leren kennen. Twee keer per week krijgen de kinderen bereidingen uit gierst, fonio of maïs voorgezet. Aan de hand van spelletjes en liedjes verdiepen de kinderen zich ook in de cultuur rond die traditionele gewassen.
“Fonio met vissaus is best lekker”, oordeelt de elfjarige Fatmata Diarayé. Mamoune Diaw, een jaar jonger, zegt dat ze haar moeder heeft gevraagd ook eens maïspap klaar te maken, het traditionele ontbijt. “Veel ouders gingen er spontaan mee akkoord hun kinderen te laten deelnemen”, zegt Marième Camara Ndiaye, een directrice die zich achter het initiatief heeft geschaard. “Lokale producten overboord gooien heeft ons arm gemaakt”, merkt een van de ouders op. (InfoSud/vertaling: IPS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.