VN willen troepenmacht in Congo verdubbelen

Volgend jaar moet Congo een nieuw parlement en een nieuwe president kiezen. VN-baas Kofi Annan vindt dat MONUC, de 10.800 man sterke VN-vredesmacht in Congo, verdubbeld moet worden. Alleen zo heeft de overgang naar een stabiele meerpartijendemocratie volgens hem kans op slagen. De Veiligheidsraad debatteert vandaag (donderdag) over het verzoek van Annan.

De VN-baas voorziet problemen met de verkiezingen gezien de omvang van Congo, zijn bevolkingsaantal van 50 miljoen en de afwezigheid van een degelijke infrastructuur. Annan riep de 15-koppige Veiligheidsraad gisteren (woensdag) op om een voorstel goed te keuren om MONUC uit te breiden tot 23.900 manschappen. De vredesmissie in Congo zou daarmee op dit moment ‘s werelds grootste en duurste worden.

MONUC heeft een budget van 667 miljoen dollar voor dit en volgend jaar en als het verzoek van de VN wordt ingewilligd, dan moet dat bedrag maal twee. Dat wordt een diplomatieke heksentoer, want het kostte al bloed, zweet en tranen om de huidige troepenmacht bijeen te schrapen. De VN moesten na veel getouwtrek een beroep doen op de armste Aziatische landen: Uruguay (1.825 manschappen), Bangladesh (1,326), Zuid-Afrika (1.271), Nepal (1.243) en Pakistan (1.092). Iedereen keek gisteren richting Verenigde Staten, die 27 procent van de VN-rekening voor vredesmissies spijzen. Maar Richard Grenell, de woordvoerder van de Amerikaanse delegatie, hield de boot af.

Het vredesproces in de regio van de Grote Meren ligt op apegapen. De 13 maand oude overgangsregering van president Joseph Kabila is er niet in geslaagd een leger op de been te brengen. Gewapende groepen vormen een voortdurende bedreiging voor de stabiliteit van het land. De buurlanden Rwanda, Uganda en Burundi ervaren de chaos aan hun grenzen als een bedreiging voor de eigen bevolking.

Net deze week publiceerde de International Crisis Group (ICG), een invloedrijke onderzoeksgroep in Brussel, een rapport dat waarschuwt voor de terugkeer van een grootschalige oorlog in Congo. De onderzoekers vinden dat de overgangsregering te weinig politieke en militaire steun heeft gekregen om het vredesproces tot een goed einde te brengen. De Veiligheidsraad heeft slechts 10.800 troepen gestuurd naar een land dat de omvang heeft van West-Europa, rekent de ICG voor. De drie VN-vredesmissies in West-Afrika, die een oppervlakte beslaan van een kwart van Congo, beschikken daarentegen over een totaal van 30.000 troepen. Bovendien zijn de meeste troepen onderbetalend en ongemotiveerd om hun mandaat uit te voeren, voegt het rapport voegt eraan toe. De International Crisis Group vindt ook dat de Veiligheidsraad moet herhalen dat Rwanda, Uganda en Burundi zich afzijdig moeten houden in Congo.

Kwame Akonor van het African Development Institute vindt een verdubbeling van de vredesmissie in Congo een absolute noodzaak. Tenslotte was de vredesmacht die de VN tussen februari 1992 en maart 1995 in voormalig Joegoslavië ontplooiden (UNPROFOR) zo’n 39.922 man sterk. De ware reden achter de inertie van de internationale gemeenschap is dat de wereldleiders Afrika blijven beschouwen als een hopeloos continent. (MM/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.