VN willen Nepal en Thailand in vredesmacht Darfour

De Verenigde Naties zijn nog niet akkoord met een volledig Afrikaanse vredesmacht voor de Soedanese provincie Darfour. De VN willen dat de Soedanese regering in ieder geval troepen uit Nepal en Thailand accepteert.
De samenstelling van de vredesmacht is bepalend voor het succes van de gezamenlijke missie van de VN en de Afrikaanse Unie (UNAMID), zei Jean Marie Guehenno, ondersecretaris-generaal voor Vredesoperaties vrijdag tegen de Veiligheidsraad.
De regering van president Omar al-Bashir wil een volledig Afrikaanse missie. Eerder wees zij al troepen uit Noorwegen en Zweden af. Ook was de regering niet enthousiast over de komst van militaire eenheden uit Thailand en Nepal. Een bijdrage uit die landen is echter wel het minste wat de Soedanese regering dient te accepteren, zei Guehenno. Hij drong aan op een snelle beslissing hierover door de regering.
De VN-Veiligheidsraad nam vorig jaar juli een resolutie aan waarin de formatie van een 26.000 man tellende vredesmacht, die voornamelijk “Afrikaans van karakter” zou zijn, werd goedgekeurd. “Een volledig Afrikaanse vredesmacht is een andere zaak”, zei Guehenno tegen de afgevaardigden. “Er zijn een aantal belangrijke redenen waarom een bredere samenstelling noodzakelijk is.”
Als compromis heeft het VN-Secretariaat bereidheid getoond om prioriteit te geven aan de stationering van troepen uit twee Afrikaanse landen: Ethiopië en Egypte. “Met daarbij de aantekening dat de Aziatische troepen, uit Nepal en Thailand, later volgen.”
De Ethiopische en Egyptische militairen zullen naar verwachting respectievelijk in februari en maart in Darfour aankomen. Een brede samenstelling van de troepenmacht is volgens Guehenno belangrijk om te voorkomen dat de missie als partijdig wordt ervaren door de vechtende partijen in Darfour.
UNAMID kwam tot nu toe niet van de grond als gevolg van gebrek aan militairen en materieel, zoals transportmiddelen. Sinds december zijn er 9.000 militairen van de geplande vredesmacht van 26.000 man in Darfour. “Dat is veel te weinig”, zei Guehenno in januari. Hij riep de 192 lidstaten van de VN toen op om zo snel mogelijk bij te dragen aan de missie.
De meeste militairen worden verwacht Afrikaanse landen, inclusief Burkina Faso, Egypte, Ethiopië, Gambia, Ghana, Kenia, Malawi, Mali, Nigeria, Zuid-Afrika en Senegal.
Volgens cijfers van de VN zijn tijdens het inmiddels vier jaar durende conflict in Soedan meer dan 200.000 burgers omgekomen. Ruim twee miljoen mensen raakten ontheemd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.