VN spenderen dit jaar 346 miljoen euro aan extra beveiliging

De Verenigde Naties willen het 39 verdiepingen tellende hoofdkantoor in New York, waar 3.500 mensen werken, dit jaar extra beveiligen. De organisatie wil daarmee de kans op een terroristische aanslag verkleinen. Tegenover vorig jaar stijgt het totale beveiligingsbudget van de VN over de hele wereld met meer dan 60 procent, tot een totaal van 346 miljoen euro.

Het secretariaatgebouw krijgt op korte termijn tourniquets die alle mensen die het gebouw in en uitgaan elektronisch volgen. Ook wordt de tijd van binnenkomst en vertrek vastgelegd door middel van identificatie met een pasje.

Het global access control system (GACS) kost naar verwachting 9,3 miljoen euro kost en ook bedoeld is voor VN-kantoren in het buitenland. Het laten functioneren en onderhouden van het systeem, inclusief diverse gerelateerde projecten, kost de komende vijf jaar naar schatting 71 miljoen euro. Het grootste deel daarvan moet uit het reguliere budget komen.

Voor het jaar 2004-2005 bedroeg het budget voor beveiliging 213 miljoen euro. De stijging van meer dan 60 procent voor 2006-2007 hangt echter ook samen met het nieuwe departement voor Safety and Security (DSS). Dat vorig jaar opgerichte departement is verantwoordelijk voor de veiligheid van VN-personeel wereldwijd.

Veel werknemers zijn niet blij met het GACS-systeem. Een lid van de VN-vakbond zegt dat een soortgelijk high-tech toegangssysteem in 1996 werd getorpedeerd nadat er al bijna een miljoen euro aan was uitgegeven. Destijds werd niemand verantwoordelijk gehouden voor de geldverspilling. We hopen dat de geschiedenis zich niet herhaalt, zegt hij. Bij dat UN access control system (UNACS) zou onder meer gewerkt worden met tourniquets, identificatiepasjes, hands-free kaartlezers, camerasystemen en een gecomputeriseerd dataverkeersysteem.

Vorige week wilde de vakbond antwoord op meer dan veertig vragen van VN-werknemers. Ze willen onder meer weten welke informatie wordt vastgelegd als ze zich bij binnenkomst identificeren en hoeveel besparing de vervanging van de huidige bewakers door tourniquets oplevert. De vakbond wil ook weten hoe duur de servicecontracten voor het nieuwe systeem zijn. En als het gebouw gerenoveerd moet worden, moeten we het systeem dan weer afbreken nadat er zoveel geld aan uitgegeven is?

Tijdens een bestuursbijeenkomst in december vorig jaar, vroeg Yasser Elnaggar uit Egypte zich af of verschillende procedures gaan gelden voor de tourniquets en of ook bezoekende regeringsleiders alleen toegang krijgen met een pasje. En moeten permanente vertegenwoordigers bij de VN ook verplicht de tourniquets gebruiken?

Volgens een Aziatische diplomaat staan de landen van de G77, de grootste coalitie van ontwikkelingslanden, gereserveerd tegenover de plannen, vooral omdat de Algemene Vergadering nooit mandaat heeft gegeven voor het nieuwe beveiligingssysteem.

Woordvoerder Stephane Dujarric van de VN verklaarde vorige week tegenover journalisten dat de maatregelen louter bedoeld zijn om de veiligheid van personeel, bezoekers en journalisten te garanderen. Dat is de enige reden voor deze investeringen. De nieuwe tourniquets zijn volgens hem niet bedoeld om te controleren hoe lang werknemers op kantoor zitten en om tot in detail te controleren wie er binnenkomt. Er zijn al veel meer instellingen dit soort veiligheidsmaatregelen hebben genomen, vooral na de aanslagen van 11 september. (JS/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.